Metaal

In de maakindustrie wordt er veel gebruik gemaakt van metalen. Metalen zijn scheikundige elementen, van de 90 stabiele elementen, zijn er ongeveer 65 die gecategoriseerd zijn als ‘metalen’. De meeste metalen, met uitzondering van de edelmetalen, worden gemaakt van erts dat gewonnen wordt in mijnen. Erts wordt getransporteerd naar verschillende landen (waaronder Nederland) waar het verhit wordt en het vloeibare metaal eruit loopt. Metaal is verkrijgbaar in vele verschillende soorten en samenstellingen. Veel metalen bestaan uit een mix van materialen. Dit worden legeringen genoemd.

De belangrijkste metaalsoorten en staalsoorten voor plaatbewerking zijn staal, RVS en aluminium.

In de wereld van metaal wordt onderscheid gemaakt tussen de ferrometalen en non-ferrometalen

In de metaalhandel wordt onderscheid gemaakt tussen de ferrometalen en non-ferrometalen. IJzer en alle legeringen op basis van ijzer, waarvan staal de bekendste is, worden ferrometalen genoemd, de overige metalen, zoals aluminium, goud en koper, zijn de non-ferrometalen.

Lees meer over deze metalen:

Schroot

Naast nieuwe metalen wordt er in de maakindustrie ook veel gebruik gemaakt van ‘oud metaal’ of ook wel schroot. Schroot komt in vele varianten van oude metalen, RVS tot draaisel, kortstaal en knipijzer. Lees meer over de verschillende soorten schroot.

Metaalprijzen

Vraag&Aanbod publiceert een wekelijks overzicht van de actuele LME (London Metal Exchange) metaalprijzen. De LME index geeft een overzichtelijk beeld van wat het sentiment is op de metaalbeurs in Londen. Ook de schrootprijzen worden hierin meegenomen.