Categories: Actueel

10 procent minder faillissementen in 2016

Zo ligt het faillissementspercentage in 2016 met 1,3 procent nog altijd boven het niveau in 2008 (1 procent). Hoewel de economie aantrekt, zorgen technologische ontwikkelingen, digitalisering en een veranderend consumentengedrag voor meer onzekerheid in de markt.

6.100 bedrijven failliet in 2015

Het totaal aantal faillissementen komt in 2015 circa 20 procent lager uit ten opzichte van 2014. Dit komt neer op 6100 bedrijven die dit jaar noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Met uitzondering van de cultuursector laten alle sectoren een daling zien. De grootste daling doet zich voor in de industrie, waar dit jaar een derde minder bedrijven failliet is gegaan.

Meer onzekerheid in de markt

Voor 2016 wordt een verdere daling van het aantal faillissementen verwacht. Een aantrekkende economie zorgt er voor dat bedrijven weer beter presteren, waardoor de kans op faillissement afneemt. In totaal gaan in 2016 circa 5.500 bedrijven failliet, wat neerkomt op een daling van 10 procent. Dit is een beduidend minder grote afname ten opzichte van de 20 procent daling in zowel 2014 als in 2015. De grootste dalingen doen zich naar verwachting voor in de bouw en financiële dienstverlening (tussenpersonen, financieel advies, financiële holdings).

Minder bedrijven met personeel

Ondanks deze derde daling op rij ligt het aantal faillissementen in 2016 met 5.500 nog altijd bijna 20 procent hoger ten opzichte van het niveau in 2008 (4.630). Op zich is dat niet vreemd, aangezien het aantal bedrijven ten opzichte van 2008 eveneens is toegenomen. Dit betreft echter met name zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die minder snel failliet gaan. In geval van financiële problemen staken zij eerder hun bedrijf dan dat ze faillissement aanvragen. Het aantal bedrijven met personeel is daarentegen met 4% afgenomen ten opzichte van 2008. Het faillissementspercentage – aantal faillissementen van bedrijven en instellingen gedeeld door het aantal bedrijven met personeel – ligt in 2016 met 1,3 procent dan ook nog altijd hoger ten opzichte van 2008 (1 procent).

Tijdig inspelen op marktontwikkelingen

Het hoge aantal faillissementen komt met name doordat nieuwe technologieën, verdergaande digitalisering en veranderend consumentengedrag voor meer onzekerheid in de markt zorgen. Verdienmodellen staan onder druk. Bedrijven die zich niet tijdig (kunnen) aanpassen lopen het risico failliet te gaan. Recente voorbeelden hiervan zijn de ontwikkelingen bij winkelconcerns als Macintosh en V&D. Daarnaast zijn er nog altijd bedrijven met beperkt vet op de botten. In veel sectoren zijn de marges zodanig uitgehold dat een enkele tegenslag voor een bedrijf net het laatste duwtje over de rand kan zijn voor een faillissement.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago