12 miljoen schadevergoeding voor onterecht failliet verklaard familiebedrijf

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Een familiebedrijf in Groot-Brittannië dat al 124 jaar bestond, is door een minuscule typefout failliet gegaan. Na ruim zes jaar procederen, oordeelde de High Court dat de Britse staat een bedrag van twaalf miljoen aan schadevergoeding moet betalen.

Companies House, een overheidsinstantie die over faillissementen gaat, verklaarde Taylor & Sons failliet in een officieel document. Dit tot grote verbazing van de eigenaar van het ingenieursbedrijf, want er waren totaal geen financiële problemen. Niet veel later bleek dat Companies House eigenlijk het bedrijf Taylor & Son, dus zonder ‘s’, failliet probeerde te verklaren. Maar toen dit werd opgemerkt, was het al te laat.

Telefoon van Tata Steel 

Phil Davison-Sebry, directeur van de in vijf generaties opgebouwde ingenieursfirma Taylor & Sons Ltd: ‘Ik werd gebeld door een van mijn grootste klanten, Tata Steel. ‘Ze eisten een afspraak voor de volgende dag acht uur ‘s ochtends. Ik legde ik uit dat ik verhinderd was omdat ik 4500 mijl ver weg zat, vakantie te vieren op de Maldiven.’. De woedende staalfabrikant antwoordde: ‘Wat zit jij daar je tijd te verspillen. Je bedrijf is in liquidatie!’

Bankroet

De instantie probeerde de typefout nog te herstellen, maar kredietverstrekkers en cliënten van het bedrijf hadden al van het zogenaamde faillissement gehoord. Klanten verdwenen, leveranciers wilden niks meer met het bedrijf te maken hebben. De genadeklap was het feit dat hun grootste afnemer, waaraan ze meer dan een half miljoen euro per jaar verdienden, ook geen zaken meer met Taylor & Sons wilde doen. Daardoor werd een contract ter waarde van omgerekend 4 miljoen euro teruggetrokken. Na twee maanden was niet alleen Taylor & Son, maar ook Taylor & Sons bankroet.

Niet erg plezierig 

Na ruim zes jaar procederen oordeelde de High Court dat de Britse staat een bedrag van twaalf miljoen aan schadevergoeding moet betalen. Davison-Sebry is weer met een klein bedrijfje begonnen. ‘Het was niet erg plezierig,’ zegt hij met gevoel voor understatement.