Zo’n 180 Metaalunieleden hebben tijdens RapidPro 2014 het symposium over 3D-metaalprinten bezocht. Mèèr dan Peter van der Mars, beleidssecretaris bij de branchevereniging, had verwacht. Op de ESEF wordt het initiatief herhaald. En vanaf april gaan de Koninklijke Metaalunie, Berenschot, Staalfederatie en LayerWise samen met bedrijven in workshops met bedrijven aan de slag met de nieuwe technologie.
RapidPro 2014 was druk bezocht. Ongeveer 5.000 bezoekers kwamen naar deze tweedaagse beurs. ‘Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met de editie van vorig jaar toen er 2.600 bezoekers op afkwamen. Blijkbaar is de splitsing in RapidPro Industrial en RapidPro Home Professional goed aangeslagen’, constateert Els van de Ven manager beurzen en congressen bij het Mikrocentrum.
3D-printen van metaal
Er was vooral belangstelling bij de exposanten voor het 3D-printen van metaal, zoals Landré dat op een ConceptLaser machine daadwerkelijk metalen producten produceerde, net als Realizer op de stand van Palio. Ook Koen Tackx van Aldema, een Vlaamse pionier op het gebied van het 3D-printen van metalen componenten, mocht over belangstelling niet klagen. En dat geldt ook voor de Metaalunie, een van de initiatiefnemers voor het speciale symposium.
De 180 deelnemers die zich donderdag lieten bijpraten over de mogelijkheden waren er meer dan waarop organisator van de bijeenkomst Peter van der Mars op had gerekend. ‘Gehoopt hadden we het wel, maar ik was verrast door de grote belangstelling. Een volle zaal met mensen die echt geïnteresseerd waren. 3D-printen leeft.’ De branchevereniging van metaalverwerkende bedrijven heeft met deze bijeenkomst vooral de bedrijven bewust willen maken dat er een nieuwe technologie aankomt. Daarnaast is getracht om het onderwerp uit de hypesfeer te halen. ‘Even met beide voeten op de grond staan en kijken wat er nu echt speelt op dit vlak.’ Daar gingen sprekers van onder andere Berenschot – over businessmodellen – en AddLab – over de eerste ervaringen – dieper op in. Peter van der Mars zegt tevreden te zijn als de deelnemers zich er nu bewust van zijn dat 3D-printen een veelbelovende technologie is, maar dat de metaalbedrijven nog niet rechts ingehaald worden. ‘Er worden best leuke resultaten bereikt, maar er zitten nog veel haken en ogen aan. Deze technologie gaat impact hebben; ontegenzeggelijk is het zaak dat mensen de technologie in beeld blijven houden en op het juiste moment instappen.’
Wanneer instappen?
Wanneer dat moment is, daarover lopen de meningen uiteen. Volgens Andre Mader van het Duitse Realizer hangt dat af van je product en de markt. Voor toepassingen in bijvoorbeeld de sieradenindustrie loont het nu al te investeren in de techniek. Palio heeft een eerste Realizer lasersmeltmachine verkocht aan het centrum voor Innovatief Vakmanschap in Doetinchem, dat de investering samen met een aantal toeleveranciers in de Achterhoek doet. Zo wil men gezamenlijk ervaring op doen. De Metaalunie gaat daar de leden ook bij helpen.