Actueel

25 best presterende metaalgroothandels

Het sectorteam Industrial Manufacturing van Aeternus heeft een rapport gepresenteerd met de 25 best presterende metaalgroothandels actief voor de metaalindustrie in Nederland. De doelstelling van het rapport is het delen van kennis en inzichten in de metaalindustrie.

Foto: Aeternus

Metaalgroothandels vervullen een belangrijke rol. Zij zijn de schakel tussen de producent en de metaalindustrie of metaalverwerkers in de bouw. De beschikbaarheid van metalen is al geruime tijd erg volatiel. Wereldwijde politieke spanningen hebben impact op de wereldeconomie en de aanvoerketen van grondstoffen. Productiefaciliteiten van meerdere staalmakers zijn bijvoorbeeld al meerdere malen stilgelegd vanwege de stagnerende aanvoerketen. Het voorgaande heeft geleid tot schaarste van diverse producten en oplopende grondstofprijzen. Doordat de vraag naar metalen het aanbod ruimschoots overtrof, hadden ook de bedrijven in Nederland te maken met grote uitdagingen in de logistieke handling en was de inzet van extra personeel noodzakelijk. De metaalgroothandel ondervond dus de gevolgen van de leveringsproblemen en moesten zorgen voor financiële buffers om snel te kunnen reageren op het volatiele materiaalaanbod en schommelende prijzen. Deze situatie had ook sterk wisselende resultaten tot gevolg.

In de periode van opgaande prijzen waren de resultaten extreem hoog, zeker voor bedrijven die veel voorraad hadden. De neergaande prijzen sinds voorjaar 2022 hebben het omgekeerde effect. Door de verstoorde toeleveringsketens en volatiele grondstofprijzen hebben metaalgroothandelaren te maken gehad met meerdere externe factoren die een aanzienlijke impact hadden op de verdiencapaciteit. Tegelijkertijd zagen de bedrijven de kosten stijgen door hogere energieprijzen en loonstijgingen.

Digitalisering en automatisering is key

De Nederlandse maakindustrie heeft een belangrijke rol in de hightech, food en energie en fungeert als exportmotor van de Nederlandse economie. De bedrijven in deze sectoren kunnen alleen aan de toenemende wereldwijde vraag voldoen als hun toeleveranciers dit aankunnen. Hiervoor zijn toekomstbestendige partijen nodig die hun rol in de keten kunnen blijven vervullen.

Investeringen in automatisering en digitalisering zijn noodzakelijk om de turbulentie in de markt het hoofd te bieden en daarnaast concurrerend te blijven. Door te investeren in de ‘digitale supply chain’ kunnen metaalgroothandels de communicatie en processen met leveranciers en klanten verder optimaliseren en betere rendementen realiseren.

Nieuwe materialen veranderen de maakindustrie

Ontwikkelingen binnen onder andere semiconductor, automotive en lucht- en ruimtevaart zijn de basis voor de behoefte naar en toepassing van ‘nieuwe materialen’. Deze ontwikkeling heeft impact op het assortiment van de metaalgroothandel (voorbeelden zijn composiet in auto’s en vliegtuigen of grafeen in smartphones). Metaalgroothandels hebben een belangrijke rol bij het voorzien in de toenemende vraag naar nieuwe materialen. Materiaal- en toepassingskennis zullen dus in toenemende mate het verschil maken.

Naast de levering van metalen zijn andere belangrijke functies van belang. Hierbij kan gedacht worden aan het leveren van voorbewerkte materialen, het zijn van een technologiepartner voor de klant en het mee-ontwikkelen van nieuwe materialen (co-creatie) met de producenten op basis van vraag en ontwikkelingen in de markt. Bedrijven die deze functies goed invullen creëren toegevoegde waarde voor hun klanten en kunnen een beter rendement realiseren.

Environmental, Social en Governance (ESG)

Verduurzaming is een belangrijke en noodzakelijke ontwikkeling in de maakindustrie. De sector vraagt om circulaire bedrijfsmodellen wat heeft geresulteerd in CO2-reductieprogramma’s bij grotere ondernemingen. Een voorbeeld hiervan is de ambitie van staalproducent Tata Steel om in 2045 CO2-neutraal te produceren.

Top 25

De top 25 is samengesteld op basis van drie door Aeternus geselecteerde prestatieindicatoren, namelijk operationele winst (%), EBITDA per fte en Return on Invested Capital.

De top 25 wordt gesloten door Van Leeuwen Buizen Groep met een brutowinst van 309 miljoen euro en een ROIC van 12,8 procent. De top 3 wordt gevormd door Douma Staal op de derde plaats met een brutowinst van 37 miljoen euro en een ROIC van 32,4 procent en een tweede plaats voor MCB Internationaal met een brutowinst van 243 miljoen euro en een ROIC van 49,3 procent. De eerste plek is voor Vlietjonge Staalhandel, met een brutowinst van 30,8 miljoen, 67 fte en een ROIC van maar liefst 85,4 procent.

Tags:
De redactie

Recent Posts

Perron038 en Universiteit Twente gaan samenwerken

Universiteit Twente en Perron038, innovatiecentrum voor de maakindustrie in (Regio) Zwolle, zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan.…

19 uur ago

Staaljournaal: Staalmarkt blijft in mineur

Europese autofabrikanten, een van de belangrijkste en op één na grootste afnemers van staal, hebben…

2 dagen ago

MKB-Nederland: ‘Nu tempo maken met uitwerking voorstel vroegpensioen’

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland roepen minister Van Hijum op tempo te maken met de…

2 dagen ago

Nieuwe cao Metaal & Techniek is een feit

Leden van de vakbonden FNV, CNV en De Unie en de werkgevers, verenigd in FWT,…

3 dagen ago

Kabinet wil ondernemerschap stimuleren

Het kabinet wil het verdienvermogen van Nederland versterken door ondernemerschap te stimuleren. Ondernemers en bedrijven…

3 dagen ago

Tata Steel onthult toekomstbestendige decoilinglijn bij Feijen

Feijen Heavy Gauge Europe, een gespecialiseerd staalservicecentrum en dochteronderneming van Tata Steel Nederland, heeft een…

3 dagen ago