3D-laserprinter is fabriek in een doosje (video)

De Glowforge is bedacht en geproduceerd door het gelijknamige bedrijf Glowforge uit de Amerikaanse stad Seattle. Dankzij een kapitaalinjectie van 9 miljoen dollar konden ze hun droom van een ‘3D-laserprinter’ verwezenlijken.

Geen 3D-printer

De benaming ‘3D laser printer’ werkt marketingtechnisch vrij goed natuurlijk, maar de Glowforge is eigenlijk een hele slimme CNC laser. Met de laser kunnen bestaande materialen als hout, kunststof, metaal, leer en meer worden gesneden en/of gegraveerd. De grote innovatie is de implementatie in een relatief klein apparaat en de software, waarmee letterlijk iedereen die een rechte lijn kan tekenen het apparaat kan bedienen.

Scan

Het maken van een object met de Glowforge is dankzij de software heel simpel. Je legt het te behandelen materiaal (bijvoorbeeld een stuk hout of leer) in de printer. De Glowforge maakt vervolgens een 3D-scan van het apparaat, zodat je het ontwerp in de computer of op je tablet precies kunt uitlijnen met je materiaal. Vervolgens druk je op de startknop en twee tot twintig minuten later pak je het door jou behandelde object uit de printer.

Op deze wijze kun je bijvoorbeeld zelf je eigen aluminium laptop graveren met tekst of afbeeldingen. Zelfs een ingewikkeld design, dat naadloos de gebogen randen van je laptop volgt is dankzij de 3D-scanner in de Glowforge een fluitje van een cent.

Iedereen kan lasersnijden

Je kunt een ontwerp maken in Adobe Photoshop, Illustrator of een keur aan andere design-software, maar het unieke van de Glowforge-software is dat je zelfs kunt tekenen waar de printer moet snijden. Simpel gezegd: ik trek met een potlood een lijn op een stukje hout en de Glowforge snijdt het hout precies volgens die lijn doormidden. De gebruiker kan het object dus zo simpel of ingewikkeld vormgeven als hij/zij wil.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

3 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

4 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago