Actueel

3D-metaalprinter voor AM Hub Perron038

Innovatiecentrum Perron038 in Zwolle heeft een 3D-metaalprinter in gebruik genomen. De EOS M 400 is eigendom van Hogeschool Windesheim maar staat bij Perron038, zodat bedrijven, onderzoekers en studenten samen de mogelijkheden van 3D-metaalprinten kunnen onderzoeken. Op 30 september zijn de eerste geprinte onderdelen gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Marius Woldberg, kwartiermaker op Perron038 presenteert de nieuwe EOS M 400. (Foto: Perron038)

Met deze investering verkent het lectoraat Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim samen met onderzoekers, de industrie en studenten de mogelijkheden van additive manufacturing. Doel is om de sterke kennispositie nog breder uit te bouwen op het gebied van nieuwe 3D-printing technologieën. Zo kan de regionale maakindustrie zich verder ontwikkelen en bekwamen in de wereld van additive manufacturing (3D-metaalprinten).

Hub

Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim richtte een ‘Additive Manufacturing Hub’ in op Perron038, het innovatiecentrum voor de maakindustrie gelegen direct aan het station van Zwolle: een hub waar onderzoek, leren en ervaren bij elkaar komen. Windesheim investeerde flink in de 3D-metaalprinter – alles bij elkaar een kleine half miljoen – maar besloot deze niet op de campus neer te zetten. ‘Dus niet in een afgesloten onderwijslokaal of weggestopt in een researchlab, maar juist op Perron038. Het Zwolse hightechhart, waar bedrijven, onderzoek en hbo elkaar vinden en versterken. Want onderwijs, onderzoek én de praktijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en alleen samen geven we handen en voeten aan nieuwe technologieën’, aldus associate lector Geert Heideman.

Medewerkers

Marius Woldberg, kwartiermaker op Perron038, voegt daaraan toe: ‘Mkb-bedrijven in de brede regio Zwolle kunnen leren ontwerpen en innoveren op het gebied van 3D-metaalprinten. Niet alleen onderzoekers en de studenten, maar juist ook medewerkers in bedrijven dagen we uit om deze technologie toepasbaar te maken.’ Want innovatie brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo liggen er kansen voor het lichtgewicht en slimmer ontwerpen van de robot- en cobottools.

Het eerste samenwerkingsproject waar mkb-bedrijven aan deelnemen is AMBITION. Ambition staat voor Additive Manufacturing Business Impact and Technology Innovation. Samen met Perron038 richt het lectoraat Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim een Additive Manufacturing Hub in waar onderzoek, leren en ervaren bij elkaar komen.

Kasper Weigand

Kasper Weigand

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

9 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago