De maakindustrie kan op 19 september laagdrempelig de mogelijkheden van 3D printen ontdekken op 3DprintNL. De initiatiefnemers voor het evenement zijn het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim, Hogeschool Stenden en het Polymer Science Park in Zwolle. Het lectoraat presenteert dan tevens de resultaten van een RAAK-project Rapid Manufacturing dat samen met onder andere 11 mkb-bedrijven is uitgevoerd.
Onderzoekster Masja Mooij van het lectoraat merkt dat voor veel mkb-bedrijven de mogelijkheden die 3D printen biedt nog onbekend zijn. Ze weten niet waar te beginnen. 3DprintNL moet ze daarbij op weg helpen. Het evenement bestaat namelijk niet alleen uit een beurs en een congres – ‘beide vinden we even belangrijk’- maar ook uit een expertpanel. ‘Experts zijn aanwezig om concreet vragen die bedrijven hebben te beantwoorden’, legt Mooij uit. Dat kunnen algemene vragen zijn, maar ook meer specifieke. Bezoekers aan 3DprintNL kunnen deze individueel stellen aan de experts. Het doel hiervan is de bedrijven op een laagdrempelige manier de kansen van 3D printen in hun bedrijf te laten ontdekken.
Veel mogelijkheden
Het RAAK-project dat het lectoraat, samen met de 11 bedrijven, TNO, Syntens, de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie en het Dutch Polymer Institute heeft uitgevoerd, laat namelijk zien dat deze mogelijkheden er eigenlijk in elk bedrijf wel zijn. ‘Elk mkb-bedrijf kan iets met 3D printen, alleen zijn de wensen en eisen heel verschillend per onderneming.’ In het project zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden onderzocht bij een fabrikant van grote zeilschepen. Zij kunnen bepaalde kunststofonderdelen heel goed 3D printen. Dat geldt ook voor een verwerker van polyurethaan, die de gietmatrijzen 3D kan printen.
‘Daarmee kunnen stappen in het productieproces uitgeschakeld worden. Stappen die nu veel handwerk vergen’, licht Mooij toe. Voor een ander bedrijf hebben de studenten onderzocht of de koelkernen voor spuitgietmatrijzen niet beter 3D geprint kunnen worden. ‘De studenten hebben de vorm van de koelkanalen zo ontworpen dat er turbulentie in de koelkanalen ontstaat, waardoor ze beter koelen’, zegt Masja Mooij over dit deel van het project. Qua geometrie zijn dergelijke kanalen niet te draaien of te frezen uit aluminium, de oplossing die het bedrijf nu gebruikt. Bijkomend voordeel is dat men, omdat de kernen van nylon worden geprint, geen last heeft van corrosievorming.
Praktijkcases
Masja Mooij heeft een aantal resultaten van Rapid Manufacturing beschreven in het rapport ‘Printen in de derde dimensie’. Hierin staan zeven concrete cases uit het onderzoeksproject, aangevuld met informatie over de verschillende printtechnieken. Alle bezoekers van 3DprintNL krijgen dit boekje. Windesheim heeft voor de organisatie van het evenement enkele partners uit de regio in de hand genomen, waaronder Stenden Hogeschool. Het is de bedoeling het evenement voortaan elk jaar te organiseren, afwisselend in Zwolle en Emmen. Masja Mooij: ‘We willen ook in Noord-Nederland een goede vakbeurs op het gebied van 3D printen aanbieden. Hoewel we hopen op landelijke uitstraling, organiseren we dit evenement vooral voor de regio, omdat we in het project hebben gemerkt dat 3D printen voor veel bedrijven een ver van mijn bed show is.’ 3DprintNL brengt de technologie dichterbij. Het tijdstip, vanaf 13.00 uur tot 20.00 uur, is bovendien zo gekozen dat een bezoek niet ten koste gaat van een groot deel van de werkdag.
Deelname aan 3DprintNL is gratis mits je je vooraf registreert via www.3dprintnl.nl
Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim