45 miljoen voor kenniswerkers: 80 procent gaat naar mkb-bedrijven

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Bedrijven en kennisinstellingen krijgen ondanks de crisis toch 45 miljoen euro om te investeren in onderzoek. Het geld wordt verdeeld over 51 aanvragers, die er 539 kenniswerkers en 55 jonge onderzoekers en ontwerpers mee kunnen aanstellen. Opvallend is de hoge deelname van het mkb: 80 procent van de gehonoreerde projecten is aangevraagd door mkb-bedrijven.

De ministers Van der Hoeven (EZ) en Plasterk (OCW) hebben deze maatregel getroffen om kenniswerkers te behouden voor het Nederlandse bedrijfsleven en wetenschappelijke kennis in te zetten voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Door de economische situatie moeten bedrijven zelfs op onderzoek bezuinigen om te kunnen overleven. Dit leidt tot een verlies aan onderzoekscapaciteit dat na de crisis niet makkelijk weer op te bouwen is. Om te voorkomen dat dit gebeurt laten Plasterk en Van der Hoeven onderzoekers tijdelijk detacheren bij bijvoorbeeld universiteiten, TNO en Grote Technologische Instituten (GTI’s), terwijl ze in dienst blijven van het bedrijfsleven. Ze werken in deze periode aan thema’s van maatschappelijk belang, zoals de gezondheidszorg en het gebruik van lichte materialen voor voertuigen, waardoor het energieverbruik daalt. De loonkosten worden voor het grootste deel door de overheid vergoed. Kennisinstellingen kunnen ook jonge onderzoekers aanstellen die nu niet aan de slag kunnen bij bedrijven.
De 45 miljoen komt bovenop 135 miljoen die eerder dit jaar al werd verdeeld. Met dat bedrag gingen 1336 kenniswerkers en 136 jonge onderzoekers en ontwerpers aan het werk