MKB-top over financiering MKB-metaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De financieringsproblematiek in het MKB-metaal was het centrale thema tijdens het gesprek dat Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie en Staalfederatievoorzitter Jan van Zeeland hadden met Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.

‘De afgelopen jaren hebben laten zien dat financiering geen vanzelfsprekendheid is en in veel opzichten een andere aanpak vergt dan voor de crisis. Uitgangspunt is dat gebrek aan passende financiering in een aantrekkende economie geen groeibreker mag zijn’, aldus Buijink.’ Hij constateerde ook dat de bankwereld zich na de crisis heeft ‘gereset’: ‘Dit betekent dat ook de risicobeheersing gereset is’, erkende hij. Kaanen benadrukte dat het overgrote deel van het MKB-metaal bestaat uit stabiele bedrijven, die door onstabiele financieringsfactoren onder enorme druk zijn komen te staan.

Mkb-top  

Buijink kondigde een ‘mkb-top’ aan waar Nederlandse banken samen met onder meer ondernemers en hun organisaties, brancheverenigingen, banken, alternatieve aanbieders van financiering en investeerders in het mkb om de tafel gaan zitten om te kijken hoe de toekomstige financiering van het mkb eruit zou moeten zien. ‘Financiering is in veel gevallen niet langer iets tussen twee partijen en daarom is een brede aanwezigheid van stakeholders bij de top gewenst’, aldus Buijink. Naast de financieringsproblematiek is ook gesproken over transparantie, respect en alternatieve vormen van financiering.