Bewo Cutting Systems verhuist na bijna 80 jaar van Tilburg naar Waalwijk

Na bijna 80 jaar in Tilburg is Bewo Cutting Systems op 1 oktober vorig jaar verhuisd naar Waalwijk. Daar hebben ze de beschikking over kantoor- en productieruimte en een showroom met testmogelijkheden. De officiële opening staat gepland voor april van dit jaar.

Met de verhuizing anticipeert Bewo op de groeiende vraag naar automatiseringsoplossingen vanuit haar markt. Bewo

Het aan de A59 gelegen pand is beter bereikbaar en heeft moderne faciliteiten. Het is voor Bewo een goede plek om verder te groeien en ambities waar te maken. De omzet wordt vanaf 2012 meer en meer bepaald door aan elkaar geschakelde geautomatiseerde systemen in plaats van stand-alone zaagmachnines. Deze veelomvattende projecten vragen andere faciliteiten, zoals een overzichtelijke fabriek en test- en simulatievoorzieningen. Voor de komende vijf jaar verwacht Bewo daarnaast een fikse groei in het aantal projecten en op al deze aspecten zijn ze in Waalwijk voorbereid.

Outsourcen

De nieuwbouw is daarmee ook een soort nieuw begin voor de producent van zaagmachines en volautomatische zaaglijnen. ‘In plaats van alles zelf te produceren, outsourcen we alle onderdelen over de gehele wereld, waarbij kwaliteit en degelijkheid voorop staat’, benadrukt Marcel Veenstra, sales- en servicemanager bij Bewo. ‘Het stalen balk- en plaatmateriaal komt voor 80 procent van Nederlandse leveranciers, waarbij we zoveel mogelijk gezamenlijk inkopen met onze zusterbedrijven SafanDarley en Style en/of inkopen bij de klanten van onze zusters’, aldus de salesmanager. ‘Verder besteden we alleen uit aan partijen die aan onze kwaliteits- en degelijkheidswensen voldoen. Zo komt onze hydrauliek, de besturingen, de robots en de pneumatiek van Europese producenten. De opslagbunkers en reinigingsmachines heeft Bewo gezamenlijk met derden ontwikkeld en laat deze producten als subsystemen aanleveren in Waalwijk.’

Levertijd verkorten

Alle onderdelen worden vervolgens in Waalwijk geassembleerd tot de gewenste zaagmachines dan wel complete geautomatiseerde zaaglijnen.

ZaagmasjienDaar worden de complete machines ook eerst uitgebreid getest en krijgen ze een eerste afnamekeuring waarna ze in delen in containers getransporteerd worden naar de klant. ‘We bouwen niet op voorraad omdat we eigenlijk geen standaard machine maken; elke klant heeft zo zijn eigen wensen. Door die custom made machines hanteren we nu een levertijd tussen de drie en zes maanden, afhankelijk van het type machine en opties die worden gevraagd. Dat lijkt misschien een lange levertijd, maar aan 99 procent van de projecten moeten we engineeren. Klanten hebben geen moeite met deze levertijd in ruil voor onze oplossing op maat. Niettemin blijven we er altijd op gericht om onze levertijd te verkorten.

Automatisering

Bewo ziet zoals gezegd een stijgende vraag naar het automatiseren van productieprocessen. De geautomatiseerde zaaglijnen worden steeds uitgebreider en vragen meer vloeroppervlakte. Waar voorheen een stand-alone machine voldoende was, vraagt de markt nu om complete zaagstraten die het productieproces volledig automatiseren. De input, die overigens ook geautomatiseerd aangeleverd kan worden, wordt compleet automatisch gezaagd, ontbraamd, gereinigd, gemeten en gestapeld. De nieuwe bedrijfsruimte in Waalwijk speelt in op de steeds meer omvattende zaaglijnen. Een complete Bewo zaaglijn bestaat doorgaans uit een automatische zaagmachine, een ontbraammachine, een lengtecontrolesysteem, een reinigingsmachine en een stapelrobot met een afvoereenheid.

Showroom & Education Center

Het pand in Waalwijk beschikt ook over een Showroom & Education Center waar ze intelligente zaagoplossingen presenteren. Daarmee beschikt het bedrijf over een representatieve ruimte waarin ze de klant kunnen ontvangen en in de showroom kunnen laten zien wat ze kunnen. Op de dag dat we het nieuwe bedrijfsgebouw in Waalwijk bezoeken, wordt er hard gewerkt aan de assemblage van een 18 meter lange zaaglijn, die bestaat uit de zaagmachine SCF-90 Single (zaagt één buis tegelijk), een ontbraammachine, een reinigingsmachine en een stapelrobot. ‘Deze machine is bestemd voor een Fins familiebedrijf dat een brede range aan producten maakt voor de sanitair-, verwarming-, koeling-, licht- en kunststofmarkt. Het bedrijf gaat de zaaglijn inzetten voor het zagen van verschillende maten buizen en staafmateriaal’, aldus Veenstra.

Bewo Cutting Systems