Overheid laat miljoenen liggen door versnippering Duurzaam Inkopen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Staatssecretaris Mansveld neemt Duurzaam inkopen niet ter harte. De overheid laat onnodig miljoenen euro’s liggen. Belangrijkste oorzaak: het beleid is versnipperd over vier verschillende ministeries waardoor verantwoordelijkheid en coördinatie ontbreken.

Ook moet er sterker worden ingezet op professionalisering van duurzaam inkopen, waarbij bestuurlijke aandacht en borging essentieel is. NEVI, de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (waarbij ruim 6.000 inkopers zijn aangesloten), stelt dat de overheid veel (belasting)geld kan besparen met duurzaam inkopen. Een gemiste kans.

Bij Duurzaam Inkopen wordt people, planet én profit expliciet meegenomen in de inkoopprocedure. Ledlampen bijvoorbeeld zijn bij aanschaf duurder, maar gaan langer mee waardoor de totale kosten op de lange termijn lager uitvallen. Bovendien is het energieverbruik aanzienlijk lager. Duurzaam inkopen op basis van levenscyclus, de Total Cost of Ownership (TCO), draagt bij aan aanzienlijke kostenbesparing. De initiële kosten kunnen in sommige gevallen hoger zijn, maar op de langere termijn (denk hierbij aan onderhoud en levensduur) vallen de totale kosten veelal lager uit. Deze manier van inkopen stimuleert daarnaast ook innovatie en maatschappelijk verantwoorde (‘groene’) groei binnen het Nederlandse bedrijfsleven. En daarmee de concurrentiepositie van Nederland.

In een gezamenlijke brief aan de leden van de Tweede Kamer, verwijst NEVI (samen met MVO Nederland, De Groene Zaak, VNO-NCW en MKB Nederland) naar de 11 concrete aanbevelingen die de organisaties al in 2011 hebben aangeboden aan de heer Atsma, destijds staatssecretaris Infrastructuur & Milieu. Deze aanbevelingen zijn vervolgens op 1 december 2011 aangenomen door de Tweede Kamer.

Dat staatssecretaris Mansveld de 100% duurzaam inkopen- doelstelling in 2015 niet nakomt en de aanbevelingen (deels) heeft laten liggen is voor het bedrijfsleven zeer teleurstellend. Uit recent onderzoek bleek wederom dat “[..]investeren in mensen en kennis op het gebied van duurzaam inkopen zal leiden tot succesvol duurzaam inkoopgedrag. Bestuurlijke verantwoordelijkheid en coördinatie is daarbij essentieel[..]”.

 Bijlage PB_TK-Brief Coalitie Duurzaam Inkopen 27 jan.
 Bijlage PB_deal11-2014-p27-jolien-grandia.