Pomprevisiespecialist Sellon over het falen van pompen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Elke pomprevisie moet worden bekeken vanuit het oogpunt van de afdichting. Dit omdat afdichtingen veelal de zwakste schakel zijn. Dit stellen de experts van Sellon, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het reviseren van pompen.

Een pomp faalt in veel gevallen doordat hij anders wordt ingezet dan waarvoor deze initieel is ontworpen. Doordat bijvoorbeeld procesparameters in de loop der jaren zijn gewijzigd, worden de aanwezige pompen anders belast en soms zelfs overbelast. En ook komt het in de praktijk regelmatig voor dat bedrijven de exacte procesparameters waarvoor de pomp in eerste instantie is ontworpen helemaal niet meer kennen, dat de pomp eenvoudigweg het einde van zijn levensduurcyclus heeft bereikt of dat afdichtingen in de pomp falen door een verkeerde configuratie. In alle hierboven geschetste situaties is pomponderhoud noodzakelijk.

Inspectierapport

Sellon heeft jarenlange ervaring op het gebied van afdichtingen. Elke pomprevisie wordt bekeken vanuit het oogpunt van de afdichting, omdat afdichtingen veelal de zwakste schakel zijn. Van elke pomp, ongeacht het fabricaat, die voor revisie wordt aangeboden, wordt eerst een inspectierapport opgemaakt. Op basis van deze informatie kan vervolgens een voorstel worden gedaan om de afdichting te vervangen of te reconditioneren. Als de klant voor de laatstgenoemde optie kiest,  dan wordt de pomp eerst schoongemaakt, cruciale onderdelen als slijtringen en pakkingen worden vervangen en lagerpassingen worden nagemeten. De selectie van de juiste afdichting is daarbij cruciaal.

Voordat een nieuwe afdichting wordt geselecteerd, is het belangrijk de oude afdichting eerst grondig aan een onderzoek te onderwerpen. Zo wordt onder andere gekeken naar de vlakkencombinatie en de elastomerenset. Met behulp van lichtbanden worden de afdichtingsvlakken op vlakheid gecontroleerd. Indien teveel lichtbanden zichtbaar worden op de vlakken van de afdichting dan worden deze gelept.

Sellon heeft in eigen huis de mogelijkheid om elk type afdichting te reconditioneren en te leppen. Voor Chesterton afdichtingen wordt altijd gewerkt met een originele reservedelenkit. Na revisie wordt elke pomp getest, alvorens deze op locatie wordt gemonteerd en uitgelijnd. Softfood correcties worden uitgevoerd als de pomp en de motor met een nauwkeurigheid van 0,05 milli­meter nauwkeurig in lijn moeten worden gezet. Na revisie voldoet de pomp weer aan de oorspronkelijke fabrieksspecificaties.

i www.sellon.nl