Smart Industry is het koppelen van ICT aan productieprocessen om slimmer te produceren zodat er sneller op de markt kan worden ingespeeld. Het huidige Auping kan worden gezien als rolmodel voor wat smart industry inhoudt. De beddenproducent heeft de afgelopen 6 maanden een metamorfose ondergaan van een traditioneel voorraad gestuurde beddenfabrikant naar een hypermoderne vraag gestuurde producent van ‘better days’.
Dat zal ook de reden zijn geweest dat gisteren het rapport ‘Actieagenda Smart Industry Oost-Nederland’ bij de Koninklijke Auping werd gepresenteerd . De beddenproducent heeft zijn drie vestigingen in Deventer en Eindhoven teruggebracht naar één centrale vestiging in Deventer. ‘Toen we deze beslissing hebben genomen zijn we eigenlijk een reis begonnen die een grote Fieldlab is’, vertelt Aart Roos, ceo van het familiebedrijf.
Volledig gedigitaliseerd
‘Auping is nu een compleet ander bedrijf dan 12 maand, of sterker dan zes maanden geleden. We zijn eigenlijk een autoproducent die bedden maakt. Het bedrijf is nu volledig gedigitaliseerd. Er wordt alleen nog op bestelling geproduceerd hetgeen betekent dat aan het eind van de dag de orders digitaal worden verzonden naar een hub in Deventer. Logistiek dienstverlener Veenstra|Fritom beheert deze hub samen met de verschillende Auping toeleveranciers .
Op afroep levert Veenstra dagelijks de benodigde grondstoffen aan Auping. Dan wordt vervolgens in het textielatelier (de grootste van Nederland), de metaal- en de houtafdeling de verschillende onderdelen gemaakt die door de logistiek-afdeling aan het eind van de dag worden verzameld voor transport naar de klant/winkel. Dit proces wordt ondersteund door kanban en terminals waarop precies is te volgen hoe het er met de productie voorstaat. Op die manier worden er dagelijks maximaal zo’n 1.800 bedden geproduceerd. De fabriek is overigens berekend op maximaal het viervoudige.
Cradle tot cradle
Naast deze productietechnisch hoogstandjes produceert het bedrijf op basis van cradle to cradle en gaat het zuinig om met energie door LED-verlichting en warmterugwinning. Met een slim ontwerp van de werktuigbouwkundige installaties wordt eigen duurzame energie opgewekt door een WKO en biomassacentrale. Daarnaast wordt de restwarmte uit het productieproces nuttig ingezet en in de toekomst zal ook de restwarmte van het naastgelegen Smurfit Kappa worden gebruikt.