De Duitse machine-industrie is vorig jaar toch onderuit gegaan. Voor het eerst in drie jaar is de productie van de Duitse machine-industrie in 2014 gedaald. De productie aan werktuiggereedschappen daalde met 1 procent naar 14,4 miljard euro, toch nog altijd de tweede omzet ooit. Overigens verwacht de VDW voor 2015 weer een groei, namelijk van drie procent.
Dit meldt Martin Kapp, voorzitter van de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken VDW vandaag ter gelegenheid van de jaarlijkse persconferentie. In februari 2014 gaf hij nog een optimistische prognose af van +4 procent en een productie-omvang van 15,1 miljard euro. Ook net als nu was die prognose gebaseerd op de voorspellingen van de economische deskundigen van Oxford Economics, die voor de VDW de voorspellingen doet.
In 2014 daalde de export met 3 procent naar 8,9 miljard euro; de binnenlandse vraag steeg toch nog licht met 1 procent naar 5,5 miljard euro. De bezettingsgraad bedroeg vorig jaar 90,1 procent en het aantal medewerkers bleef stabiel op 71.600.
Orderportefeuille
De orderportefeuille laat overigens een heel ander gezicht zien. De portefeuille steeg bijvoorbeeld in het vierde kwartaal van 2014 met maar liefst 15 procent, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2013 en is daarmee groter dan verwacht, vertelde Wilfried Schäfer, directeur van de VDW op dezelfde persconferentie als Kapp de omzetcijfers besprak. De buitenlandse orders stegen met 24 procent, terwijl de binnenlandse orders 1 procent lager uitkwamen, vergeleken met 2013. Voor heel 2014 is er een plus in de orderportefeuille van 4 procent, waarvan 6 procent in de binnenlandse markt en 4 procent in de buitenlandse markten. Hieruit zou je kunnen concluderen dat de groei in orders, niet worden geconsumeerd in opdrachten.
De orderportefeuille noteerde vorig jaar een gemiddelde van 7,3 maanden, iets lager dan over geheel 2013.
2015
Ook voor 2015 is Oxford Economics optimistisch. Ze verwachten een verbetering van de wereldconjunctuur. En daar profiteren als eerste de automobielindustrie en de machinebouw van, en die nemen samen ongeveer 70 procent af van de totale productie van de Duitse producenten van gereedschapswerktuigen. Drijvende kracht voor de groei dit jaar zal komen van de Verenigde Staten, denken de Britse economen.
Rusland
‘Het grootste voorziene risico dit jaar is Rusland‘, aldus VDW-voorzitter Martin Kapp. Rusland was met een volume van 500 miljoen euro en een aandeel van 5,5 procent de derde markt voor onze machinebouwers. De Russische orders daalden (net als de waarde van de roebel) tot de helft van die over geheel 2013. ‘Het is te hopen dat de onderhandelingen over een politieke oplossing resultaat zullen hebben‘, zegt Kapp. ‘En zelfs dan zal het nog een hele tijd duren totdat de zaken weer op een normaal niveau zijn.‘
Handelsovereenkomst met VS
Grote kansen ziet Kapp in het akkoord dat aanstaande is tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) over de handelsovereenkomst Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). De focus in deze handelsovereenkomst ligt in de onbeperkte toegang tot de Amerikaanse markt, gelijkwaardig aan die van de binnenlandse producenten. Als dat tot een akkoord leidt kunnen de Duitse machinebouwers (en ook andere EU-landen) zonder verdere inspanningen hun producten 20 procent goedkoper aanbieden op de Amerikaanse markt. En met een marktaandeel van 10 procent zijn de Verenigde Staten wereldwijd de derde markt voor de Duitse producenten van gereedschapswerktuigen.
Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken VDW