2015 wordt belangrijk jaar voor koel- en smeermiddelen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De invloed van koelsmeermiddelen en snij-oliën op de standtijd van gereedschappen en de oppervlaktekwaliteit van de bewerkte werkstukken, wordt vaak onderschat. De meeste aandacht gaat uit naar de machines. Dat is niet altijd terecht want koelen en smeren is van groot belang voor de levensduur van machine en gereedschappen. Henry van Haeff, directeur van 2-S bv gaat in op de Reach & CLP- wetgeving met betrekking tot koel- en smeermiddelen. Op 1 juni van dit jaar worden belangrijke bepalingen van de Reach-wetgeving van kracht.

De metaalindustrie investeert veel tijd en geld in onderzoek en de aanschaf van machines en gereedschappen. Dit in tegenstelling tot het ‘vloeibaar gereedschap’, waar vaak weinig tijd in wordt geïnvesteerd of hetzelfde smeermiddel al jarenlang wordt gebruikt.

Aandacht schenken aan metaalbewerkingsvloeistoffen middels externe of eigen testen kunnen vele voordelen geven. Denk hierbij aan schonere machines en werkstukken, minder verbruik, mensvriendelijkheid, en langere standtijden van gereedschappen.

Reach

REACH, Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën, houdt de industrie al een aantal jaar flink bezig. ‘Hoewel het lijkt alsof de Reach-wind een beetje is gaan liggen komen de gevolgen en uitwerkingen nu pas echt naar boven. Producenten van koel- en smeermiddelen zien nu de VeiligheidsInformatieBladen (ViB) van de grondstofleveranciers binnenkomen met daarin de grote hoeveelheid aan Reach informatie & de nieuwe classificatie & Labeling conform de nieuwe CLP-wetgeving’, aldus Ivo Berens van De ViB Fabriek.

Op dat moment begint voor de producenten de zoektocht naar de uitwerken van al deze veranderingen op de ViB’s, classificaties & labeling en formulering van hun eigen producten:

  • Is mijn gebruik geregistreerd door de leverancier?
  • Krijgt mijn product een andere classificatie? En wat zullen daar de gevolgen van zijn op verpakking, transport, opslag en natuurlijk ook de reactie van de klant?
  • Hoe veranderen de ViB’s en labels?
  • Gebruik ik intern nog wel de juiste beheersmaatregelen om mijn medewerkers te beschermen?
  • Voldoet mijn huidige opslag (in sommige gevallen zelfs de milieuvergunning) nog, als mijn producten en grondstoffen een andere classificatie hebben gekregen?

Allemaal relevante vragen waarop niet direct een antwoord is te geven en heel specifiek is per bedrijf en erg afhankelijk is van het (grondstof-)productenpakket.

Koel- en smeerkoelmiddelen

Naast deze direct zichtbare gevolgen van de eerste ‘Registratie & Evaluatie’-fase van Reach speelt ook de ‘Autorisatie’-fase. Deze fase is te vergelijken met een vergunning en bedoelt om het gebruik van stoffen waarvan men duidelijk heeft dat ze voor mens en/of milieu ernstige gevolgen kunnen hebben aan banden te leggen. De manier waarop kan verschillen van versterkte beheersmaatregelen tot een verbod op gebruik in verschillende toepassingen.

In de koel- en smeermiddelen wordt (tot nu toe) voornamelijk gekeken naar boorzuur, formaldehyde en formaldehyde gebaseerde biociden. Gezien de gevaren (boorzuur: reprotoxisch; formaldehyde: onder andere  mutageniteit & carcinogeniteit) die bij deze stoffen horen kan het strategisch zijn nu al rekening te houden met de mogelijke gevolgen van een dergelijke ‘Autorisatie’.

Juni 2015

Op 1 juni 2015 worden belangrijke bepalingen van de Reach & CLP- wetgeving van kracht en zijn veel gebruikers genoodzaakt om nieuwe vloeistoffen te testen. ‘In dit geval adviseren wij om eerst te onderzoeken wat de wens is en wat er moet worden verbeterd. Vervolgens dient de huidige situatie te worden geïnventariseerd met standtijden gereedschap, verbruik en onderhoud. Daarna kun je je het best laten voorlichten door leveranciers/producenten over hun mogelijkheden om uiteindelijk een selectie van twee tot drie producten in de praktijk te testen. Deze praktijktest, met begeleidende metingen, moet volgens ons minimaal drie maanden duren’, aldus Henry van Haeff. Maar natuurlijk wel altijd testen met een gereinigde en schone machine en koelvloeistofreservoir. Van Haeff roemt hier de synthetische esters. ‘Ze hebben vele voordelen ten opzichte van natuurlijke esters en minerale oliën. Ze dragen bij aan verbetering van de standtijd van gereedschappen en een betere oppervlaktekwaliteit van de werkstukken. Het gebruik van de nieuwe praktijk bewezen boorzuur- en formaldehyde(donor) vrije producten (bijvoorbeeld: Emulcut 116 van de Producent Petrofer uit Duitsland) zijn minder mens-belastend en vaak voordeliger in het verbruik. Ook weten we uit praktijkervaring dat deze producten, vooral bij aluminium, ook een betere oppervlaktekwaliteit geven.’

i Meer informatie over koel- en smeermiddelen en Reach:  www.vsi-schmierstoffe.de; www.devibfabriek.nl; www.fluidservice.nlwww.2-s.eu