De wereldwijde staalmarkt is nog steeds in mineur. 2015 is slechts twee maanden oud en de prijzen in alle regio’s namen al aanzienlijk af. In China, is de staalprijs het sterkst gedaald met bijna 18 procent tot nu toe, terwijl in Europa de staalprijs met ‘slechts’ 4 procent daalde.
Dit blijkt uit de Industriële Metalen Monitor van februari 2015, een uitgave van het Economisch Bureau van de ABN AMRO. Volgens Casper Burgering, senior sector econoom Industrie & Industriële Metalen, daalde de prijs in de VS, het GOS1 en Latijns-Amerika sinds 1 januari 2015 tussen de 10-12 procent. Veel fabrieken werden gedwongen hun prijzen te verlagen als gevolg van de dalende grondstofprijzen, zoals ijzererts en cokeskolen. Gezien het zwakke sentiment in staalmarkten wereldwijd en de verwachting van nog lagere prijzen, zijn nieuwe aankopen door eindgebruikers schaars.
Overaanbod Chinese staal
De situatie in de staalsector is verslechterd in de meeste regio’s. De drivers voor deze zwakke omstandigheden verschillen echter per regio. In Latijns-Amerika, is de vraag nog relatief zwak door de dalende binnenlandse vraag (vooral vanuit de automotive sector). Het overtollige staal van Latijns-Amerikaanse fabrieken vindt zijn weg naar exportmarkten, waaronder de VS. Als gevolg hiervan moeten staalfabrieken in de VS concurreren met deze
externe leveranciers, die profiteren van de kracht van de USD. In China, spelen ook seizoensgebonden factoren een rol. De komende Nieuwjaarsvakantie is altijd aanleiding voor minder activiteit en afnemende productie. In ieder geval zal overaanbod in China een rol blijven spelen. Het staal zal zijn weg naar de export vinden en verslechtert de omstandigheden op internationale markten. Voor dit jaar denkt Burgering dat de wereldwijde staalprijzen onder neerwaartse druk blijven staan van de wereldwijde overcapaciteit.
Afkoeling vraag naar cokes en ijzererts
De omstandigheden zijn in een relatief korte periode veranderd voor ijzererts en cokeskolen, zowel in positieve als negatieve zin. De lagere olieprijzen hebben de kostenstructuur verlaagd voor vele mijnbedrijven, waardoor ze weer concurrerend zijn, zelfs bij de huidige lage prijs. Aan de andere kant, is de vertraging van de Chinese economie slecht nieuws. De groeiprognoses voor de vraag naar staal zijn verlaagd en dit zal ook gevolgen hebben voor
de vraag naar ijzererts en cokeskolen. De import zwakte onverwacht af in China in januari en met de komende festiviteiten in China, zal de import ook laag blijven. We moeten geduld hebben voor een opleving in activiteit na februari. Maar zelfs als dan de vraag sterk aantrekt, zal het hardnekkige overaanbod het sentiment drukken. En daarom verwacht ABN AMRO dat de prijzen voor zowel ijzererts en cokeskolen stabiel blijven tot begin maart.
Hier de volledige Industriële Metalen Monitor van februari 2015:
ABN AMRO Industriële Metalen Monitor februari 2015. |