Op 1 mei 2015 loopt de huidige cao-Metalektro af. Op 24 maart starten de eerste onderhandelingen voor een nieuwe cao. CNV heeft vandaag voorstellen gedaan aan de werkgevers in de Metalektro. Zoals een loonsverhoging van 3 procent, een individueel scholingsbudget en maatregelen om werknemers gezond de pensioenleeftijd te laten halen.
De FME heeft in februari diverse cao-ledenbijeenkomsten gehouden, dit om de belangen van haar leden bij de komende cao-onderhandelingen zo optimaal mogelijk te behartigen. Bij ondernemers is er behoefte aan maatwerk. Dat kwam duidelijk naar voren uit het onderzoek dat medio 2014 door Panteia is uitgevoerd. Uit het rapport blijkt ook dat een helderder, transparanter proces met meer ruimte voor dialoog nodig is.
CNV Vakmensen
Zoals gezegd heeft de CNV voorstellen gedaan aan de werkgevers in de Metalektro om de huidige cao te vernieuwen. Voor de 120.000 werknemers in de sector pleit CNV Vakmensen voor een loonsverhoging van 3 procent, een individueel scholingsbudget en maatregelen om werknemers gezond de pensioenleeftijd te laten halen. ‘In de metalektro is ook sprake van zware beroepen. Meer zeggenschap en flexibliteit in dienstroosters en individuele scholingsbudgetten zijn daarom noodzakelijk om uitval van grote groepen mensen te voorkomen.’
Zeggenschap arbeidstijden
Hoewel de participatiesamenleving steeds meer van werknemers vraagt, hebben werknemers in de metalektro nu geen persoonlijke zeggenschap over hun dienstrooster in de huidige starre cao. Dit belemmert werknemers om werk te combineren met hun gezin, mantelzorg te verlenen aan bijvoorbeeld ouders of tijd te maken voor opleidingen. CNV Vakmensen doet daarom vernieuwingsvoorstellen zodat de werknemer, zonder loon en pensioen in te leveren, meer mogelijkheden krijgt werk en privé te combineren. ‘Krijgen deze werknemers deze mogelijkheden niet, dan vrezen wij dat werknemers gaan afhaken om fysieke of mentale redenen. Om duurzaam meedoen te bevorderen is het van belang dat betere afspraken worden gemaakt over het werken in ploegendiensten; doorwerken in nachtdiensten of onregelmatige diensten tot je pensioen is daarom niet gewenst’, aldus Peter de Jong, onderhandelaar namens CNV Vakmensen.
Scholing en looneis
In de voorstellen van CNV Vakmensen wordt een looneis van drie procent gesteld. 0,5 Procent van deze looneis wordt in de voorstellen voor iedere werknemer uitgekeerd in de vorm van een individueel scholingsbudget. Dit budget is het eigendom van de werknemer en de werknemer heeft de mogelijkheid het budget mee te nemen naar een volgende werkgever. De Jong: ‘De tijd dat je na het doorlopen van een beroepsopleiding veertig jaar hetzelfde werk kan doen is voorbij. Door ICT, robotisering en andere innovaties verandert de rol van de werknemer sterk in de Metalektro. Wij vinden het rechtvaardig dat werknemers in deze sector de middelen krijgen om zich hier op voor te bereiden. Daar is tijd en geld voor nodig.’
De eerste onderhandelingen voor de cao Metalektro beginnen op 24 maart a.s.
In de kleinmetaal gaan de onderhandelingen voor de cao Metaal & Techniek op 19 maart al weer de vijfde ronde in.