Uitrol laatste versie Limis Planner bij verspaner AFMI

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

AFMI Verspanende Industrie heeft de afgelopen jaren (vorig jaar vierde het bedrijf nog zijn 25 jarig bestaan) een enorme ontwikkeling doorgemaakt waarbij Limis als ICT-oplosser meegroeide. Nu ongeveer 20 jaar geleden nam de verspaner Limis Planner in gebruik, voor de planning en geïntegreerde urenregistratie. De komende maanden wordt de laatste versie van Planner met de nieuwe gebruikersinterface met tegels gefaseerd uitgerold. Verder is het gebruik van mobiele oplossingen in de organisatie in ontwikkeling.

‘Voordat we Limis kenden hebben we Excel gebruikt voor het aansturen van de planning maar dat is veel te star gebleken om een goedwerkende workflow mee te creëren. Het is erg bewerkelijk en het geeft geen inzicht in kritieke orders. Tegenwoordig is Excel bij ons zelfs verboden. Door het gebruik van Limis Planner is de efficiency met 30 procent verhoogd en heb ik tevens dagelijks inzicht in de performance dankzij rapportages met kpi’s die in Limis Planner worden gegenereerd. De verschillende overzichten en grafieken geven me het inzicht dat ik nodig heb om mijn bedrijf goed te sturen.’

Groei

AFMI had 20 jaar geleden zo’n 20-25 man aan het werk. De planning werd aardig hectisch toen AFMI samen ging met BVI en de planning van beide bedrijven werd geïntegreerd. De lang- en kortlopende klantspecifieke orders met veel bewerkingen, uitbestedingen en inkoop liepen (en lopen nog steeds) dwars door elkaar en er moet rekening worden gehouden met personeel, machines, vaardigheden en gereedschappen. Daarnaast heeft AFMI veel te maken met kwaliteitscertificaten en tracebility voor de offshore-industrie. Deze planning is te hectisch om te kunnen aansturen met Excel.
In 2013 is een tweede vestiging geopend in Duitsland, alwaar zwaardere en grotere producten worden vervaardigd.

Oplossing

De planningssoftware draait ‘stand-alone’ bij AFMI, dat wil zeggen het is niet gekoppeld aan een ERP pakket maar wel aan Exact (boekhoudprogramma) en verder aan CAMback voor de uitwisseling van CNC/DNC bestanden. In Exact wordt de financiële administratie gedaan (inkoop- en verkoopfacturen, jaarrekening e.d.) terwijl Limis Planner onder andere het inzicht geeft in kosten en opbrengsten per project en omzetgegevens per klant. Met de integratie van Limis Planner is het mogelijk om het productieproces online te monitoren en bij te sturen. De medewerkers op de werkvloer worden online geïnformeerd over de planning van de verschillende orders. Op de werkvloer zijn touchscreens en barcodescanners geplaatst voor een digitale todo-lijst en de geïntegreerde urenverantwoording. Dit is het zogeheten planning on the wall.


Ook de tweede vestiging van AFMI in het Duitse Heek wordt aangestuurd vanuit de hoofdvestiging in Hengelo. Zowel in Nederland als in Duitsland wordt de registratie/gereedmelding uitgevoerd met behulp van scanners en touchscreens (paperless planning). Deze meldingen (start- en stopmelding, uren en aantallen) worden teruggekoppeld naar de centrale planning in Hengelo. Zo wordt een 24/7 realtime inzicht in de status van orders gegeven. En niet alleen op orderniveau maar ook op managementniveau zijn rapportages te genereren uit Limis Planner. Daardoor weet het management op elk moment hoe ze ervoor staat.

Mobiele versie

De laatste versie van Limis Planner, met de nieuwe User Interface met tegels, wordt momenteel gefaseerd uitgerold in de organisatie. Ook het digitaal planbord wordt verder opgetuigd. AFMI wil alles uit het planbord halen wat erin zit om maximale grip te hebben op de toeleveringen, uitbestedingen en het eigen productieproces. Daar zitten ook enkele ‘nice to haves’ bij zoals het clusteren van taken.
Voor 2015 staat het gebruik van mobiele oplossingen in de organisatie op de rol. Deze functionaliteit is nog in ontwikkeling. Door het gebruik van de tablet wordt de planning binnen het bedrijf heel mobiel. Ter illustratie: aan de hand van een pallet met materiaal op de werkvloer kan worden afgelezen bij welke order het hoort en wat de status ervan is. Hiermee is tweerichtingsverkeer van de informatieflow mogelijk en hoeft de planner niet terug naar het planbureau om uit te zoeken wat waar bij hoort. Het is heel direct, heel snel, geeft veel inzicht en indien gewenst kan men ter plekke wijzigingen in de planning aanbrengen.

AFMI Verspanende Industrie
Limis