De Nederlandse economie ontwikkelt zich begin 2015 positief. Vooral de binnenlandse vraag trekt weer aan. Daar profiteert de bouw eindelijk ook van.
Dit blijkt uit de deze week gepresenteerde nieuwbouwprognoses van onderzoeksbureau Buildsight, dat constateert dat Nederlandse consumenten sinds eind vorig jaar weer meer uitgeven.
Op de woningmarkt is de stemming in 2014 het hele jaar door verbeterd. De gedaalde huizenprijzen, lage hypotheekrente en de tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling, hebben geleid tot een aanzienlijke groei van het aantal verkochte woningen. Het herstel vindt met name plaats aan de onderkant van de markt. Goedkope eengezinswoningen doen het het best en dan vooral in het westen van het land. Dat geldt ook voor de verkoop nieuwbouwwoningen. Het herstel van de huizenprijzen is echter beperkt. Waar de vraag het grootst is, groeien de prijzen duidelijk weer.
Woningbouw
Ondanks de zwakke ontwikkeling van de huizenprijzen zal de woningbouw de komende jaren een duidelijke opleving te zien geven, volgens Buildsight. Directeur Michel van Eekert spreekt van ‘stevige groei van 10 procent per jaar en hoger tot en met 2017’. Deze groei is mogelijk door het diepe dal waarin de woningbouw sinds 2011 verzeild is geraakt. Bovendien is het herstel van de woningmarkt robuust, omdat het zich begin 2015 voortzet, ondanks enkele tegenvallers. Het heeft heel lang geduurd voordat de woningbouw kon profiteren van het herstel op de woningmarkt. ‘Pas in het laatste kwartaal van vorig jaar zagen we de omslag in de productie, terwijl de woningbouwportefeuilles van aannemers en architecten al geruime tijd groeiden’, verduidelijkt Van Eekert.
Utiliteitsbouw
Nu de binnenlandse bestedingen weer oplopen, is het economisch herstel minder afhankelijk geworden van de export. Hierdoor krijgt ook de utiliteitsbouw kans om te herstellen. Externe factoren zoals de verkiezingen, internationale conflicten, een beperking van de gaswinning en problemen binnen de eurozone, zouden nog roet in het eten kunnen gooien. ‘De kans daarop lijkt eerder af- dan toe te nemen’, meent Buildsight ‘want tegenover de risico’s staat een gigantische kapitaalinjectie van de ECB’.
Banken
De hele marktsector vertoont dit jaar weer groei, waardoor investeren minder risicovol wordt. Het is de vraag of de banken dat ook zo zien. ‘Banken zijn nog volop bezig hun risico’s af te bouwen. Koste wat het kost’, weet de Buildsights-directeur. Dat kan het herstel van de Nederlandse bouw frustreren. Voor de woningbouw zijn de drijvende krachten achter het herstel sterk genoeg om tegengewicht te bieden. Het utiliteitsbouwherstel wordt echter wel bemoeilijkt, omdat de budgetsector (maatschappelijke diensten en overheid) nog aan het besparen is. Dat geldt na de slechte prestaties uit 2014 ook voor de agrarische sector. Van Eekert: ‘Het is daarom onzeker of de utiliteitsbouwproductie dit jaar weer mag groeien.’