Autodesk investeert in revolutionare 3D-technologie van Carbon3D (filmpje)

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Autodesk investeert tien miljoen dollar in de Amerikaanse start-up Carbon3D. Deze start-up benadert het proces van 3D-printen op een geheel nieuwe science fiction-achtige manier. Voorwerpen worden niet meer laag-voor-laag geprint maar uit een bakje met vloeibare hars getrokken (CLIP-technologie).

De in Silicon Valley gevestigde start-up Carbon3D maakte veel indruk tijdens de afgelopen TED-conferentie in Vancouver. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld die het 3D-printproces compleet verandert. Met de CLIP-technologie (Continuous Liquid Interface Production) wordt niet, zoals gebruikelijk, laag-voor-laag geprint, maar met behulp van een fotochemisch proces. Vanuit een bakje met vloeibare hars trekt de printer het geprinte voorwerp omhoog. De hars wordt hard door de juiste balans van UV-licht en zuurstof. De snelheid ligt 25 tot 100 keer hoger dan bij traditionele 3D-printers. Doordat de geprinte voorwerpen uit één stuk bestaan zijn ze mechanisch sterk.


De investering komt uit het zogeheten Spark Investment Fund. ‘We hebben dit fonds opgezet om het 3D-printen vooruit te helpen’, zegt Carl Bass, CEO van Autodesk. ‘Carbon3D belichaamt de innovatie die nodig is om de manier waarop producten worden gemaakt te veranderen. De snelheid van de CLIP-technologie maakt 3D-printen voor het eerst ook écht interessant voor grootschalige productie, in plaats van voor prototypes en kleinschalige toepassingen waarvoor het nu vaak wordt gebruikt.’

‘We werken op de snijvlakken van hardware, software en moleculaire wetenschap. Op die manier willen we de obstakels wegnemen die ervoor zorgen dat 3D-printen nog niet wordt toegepast voor grootschalige productie’, zegt Joseph DeSimone, de CEO en oprichter van Carbon3D. ‘We zijn vereerd dat een grootmacht als Autodesk het belang van de CLIP-technologie inziet en ons zo nadrukkelijk ondersteunt.’

Carbon3D introduceerde de CLIP-technologie in maart van dit jaar tijdens TED 2015. Ook verscheen er een artikel in het blad Science Magazine. Binnen twaalf maanden wil het bedrijf de eerste industriële printer in de markt zetten die van deze techniek gebruik maakt.

Autodesk investeert in Carbon3D