Bunnikse buren kiezen voor Hedelius T7 bewerkingscentrum

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Onafhankelijk van elkaar, en met verschillende argumenten, hebben twee naast elkaar gelegen bedrijven op het industrieterrein van Bunnik geïnvesteerd in een Tiltenta T7 bewerkingscentrum van Hedelius. Veel Nederlandse ondernemingen beschikken inmiddels over een machine uit deze serie, die zijn populariteit onder andere dankt aan de universele bewerkingsmogelijkheden en de compromisloze constructie die optimale stabiliteit en nauwkeurigheid geeft.

Draai- en freeswerk, algemene machinebouw en reparatie vormen de activiteiten van Van Raak Machinefabriek (aan de Regulierenring 8). In de eigen werkplaats worden ook machines voor o.a. het filtreren en behandelen van afvalwater en proceswater gefabriceerd. De onderneming levert onderdelen aan sectoren als de petrochemie, voedings- en genotmiddelenindustrie, de medische techniek en de fijnmechanische industrie.

Met de ingebruikname van het T7 bewerkingscentrum, geleverd door Promas te Maasbree, kon de opspantijd voor veel producten drastisch worden teruggebracht. Dankzij het grote bereik in X-richting en de draaitafel met een swingdiameter van 1100 mm zijn omvangrijke producten zoals pomphuizen in hoogstens twee opspanningen te bewerken. De pendelfunctie, waarbij de bewerkingsruimte in twee compartimenten wordt verdeeld – één voor bewerking, één voor opspanning -, zorgt voor een aanzienlijke productieverhoging.

Machinebouw

Famag Machinefabriek, de buurman (Regulierenring 1) van Van Raak aan de Regulierenring in het industriegebied De Twaalf Apostelen ter Bunnik, is gespecialiseerd in algemene machinebouw en ontwikkelt tooling voor de automotive- en aerospace-industrie. De keuze voor de T7 is bij deze onderneming vooral ingegeven door de hoge nauwkeurigheid en dynamiek van de machine, normaliter twee eigenschappen die op gespannen voet verkeren. De T7 wordt onder andere ingezet voor de verspaning van complexe onderdelen uit vol materiaal in één opspanning. Controle vindt plaats op een meetmachine die is goedgekeurd voor het meten van gereedschap en onderdelen voor de JSF. De dynamische 5-assige machine draagt er volgens de bedrijfsleiding aan bij dat de componenten tegen concurrerende prijzen kunnen worden vervaardigd.

Zowel Van Raak als Famag hebben gekozen voor een machine met een vermogen van 22 kW en een maximaal toerental van 12.000 min-1. Het maximale vermogen van deze machine bedraagt 35 kW bij een toerental van 18.000 min-1. Beide machines zijn uitgerust met de Formingstar-besturingssoftware van Hedelius. Deze maakt het voor de operator mogelijk om een optimale combinatie te kiezen van snelheid, precisie en oppervlakteafwerking.

Van Raak Machinefabriek  

Famag Machinefabriek 

Promas Machines, Maasbree