De vakbeurs Materials krijgt op 22 en 23 april 2015 in Veldhoven, een praktijkgerichte en levendige opzet gebaseerd op drie pijlers: properties, applications en solutions. Er hebben zich ruim honderd exposanten aangemeld. Naast de expositie is er een uitgebreid lezingenprogramma.
Organisator Mikrocentrum wil bezoekers van Materials 2015 aanspreken op herkenbare praktijkproblemen en materiaaltoepassingen. Voor diepgang zorgen keynotelezingen over materiaaltrends en praktijkverhalen over materiaaltoepassingen. Materials 2015 is meer dan alleen een beurs over (nieuwe) materialen en materiaaleigenschappen. Er komen ook veel materiaaltechnieken aan bod, zoals specialistische bewerkingen, warmtebehandelingen, omvormtechnieken, oppervlaktetechnieken en verbindingstechnieken. Verder is er op de beursvloer veel aandacht voor oplossingen van allerlei ‘materiaaluitdagingen’, zoals corrosie, hechting, temperatuurbestendigheid, hergebruik, recyclebaarheid, slijtvastheid, wrijvingsweerstand, UV-bestendigheid en vervormbaarheid. Tot slot komen onderwerpen als analysetechnieken en schade-onderzoek aan bod.
Congresprogramma
Het programma bestaat enerzijds uit keynote lezingen welke zorgvuldig door een onafhankelijke programmacommissie zijn uitgekozen. Dit zijn zowel lezingen vanuit de industrie als de wetenschap. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan nieuwe materialen, bewerkings-, oppervlakte en verbindingstechnieken specifiek voor de vier gekozen toepassingsgebieden, welke tijdens deze derde editie extra aandacht krijgen. Het gaat om: automotive, lucht- en ruimtevaart, civiele techniek en bouw en tot slot de machinebouw. Verder bestaat het programma nog uit verschillende lezingen namens de exposanten.
Duo Materia tentoonstelling
Tijdens de beurs zal Materia aanwezig zijn met de duo tentoonstelling ‘Lightweight & Bio-based Materials’. Deze tentoonstelling staat volledig in het teken van de materialen van de toekomst.
Lichtgewicht
De groeiende vraag naar energie- en grondstoffen dwingt ons om steeds efficiënter met materiaal om te gaan. We willen meer bereiken, met minder materiaal. Lichtgewicht materialen zijn daarom bij uitstek de materialen van de toekomst. Lichtgewicht geschuimde materialen, 3D-geprinte materialen in een organische efficiënte configuratie, opblaastextiel, vernuftige cellenstructuren en dunne laminaten. Of wat te denken van duurzame biocomposieten, foam materialen en nieuwe honingraatpanelen?
Bio-based
Binnen de circulaire economie staat het gebruik van bio-based materialen met stip op nummer één. Bio-based materialen zijn materialen afkomstig van levende organismen, ‘Bio’ betekent leven. Voorbeelden zijn hout, bamboe, kurk, leer, zijde en wol, maar ook materialen gemaakt van plantaardig en dierlijk restmateriaal zoals panelen van koffiedrab, aubergine vezels en vissenleer.