Usetec 2015 in Karlsruhe succesvol

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Usetec, de wereldbeurs voor gebruikte techniek heeft van 13-15 april ruim 313 exposanten en 5.142 bezoekers uit 92 landen getrokken. Er werden machines voor alle industriële branches gepresenteerd. De nieuwe, oude locatie en de organisatie parallel aan de Hannover Messe werd door de deelnemers als positief beoordeeld. Meer dan 80 procent van de bezoekers was tevreden over hun beursbezoek. Ruim de helft heeft een aankoop gedaan of is van plan om na de beurs actief te worden.

‘Het persoonlijke contact blijkt voor vertrouwen te zorgen en juist op het gebied van investeringsgoederen is het een garantie voor het sluiten van deals’, aldus de twee organisatoren van de Usetec, Florian Hess, bedrijfsleider van de Hess GmbH, Weingarten/Baden, en Britta Wirtz, bedrijfsleider van de Karlsruher Messe- und Kongress-GmbH.

Beide benadrukken de ondersteuning door de Duitse deelstaat Baden-Württemberg in de vorm van het beschermheerschap van de Minister van Financiën en Economie Nils Schmid. “Dat heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het comeback van de Usetec in Karlsruhe.” Zeer nuttig zijn eveneens de internationale contacten van de stad Karlsruhe: een tienkoppige Indiase delegatie bracht een bezoek aan de Usetec naar aanleiding van een uitnodiging van het Büro der Technologieregion Karlsruhe in het Indiase Pune. Tijdens zijn openingsspeech op de beurs uitte de burgemeester van Karlsruhe, Frank Mentrup, zijn vreugde over het feit dat de contacten met India hiermee tot resultaten hadden geleid.

Gekwalificeerde bezoekers

Ook de samenwerkingspartners waren zeer te spreken over de Usetec 2015 op de beurslocatie in Karlsruhe. ‘De kwaliteit van de bezoekers klopte’, aldus een tevreden Kurt Radermacher. ‘Met name de terugkeer naar Baden-Württemberg werd geapprecieerd’, vertelt de directeur van de Duitse Fachverband des Maschinen- und Werkzeug-Großhandels e.V. (FDM). Dat komt overeen met de officiële bezoekersenquête. Rond 39 procent van de Duitse bezoekers was afkomstig uit de deelstaat van de gastheer, het industriële hart van Europa. En: 89 procent van de Usetec-bezoekers zijn binnen hun bedrijf mede verantwoordelijk voor aankoopbeslissingen. De European Association of Machine Tool Merchants (EAMTM) bevestigde de positieve stemming onder de exposanten. ‘De stands van onze leden werden zeer goed bezocht’, benadrukte EAMTM-president Ton Matena. ‘Het waren allemaal klanten die machines hebben gezocht.’ Veel handelaren hadden zaken gedaan, waaronder ook Matena zelf, die met zijn Nederlandse bedrijf Mamach op de beurs aanwezig was. ‘Ik heb drie bewerkingscentra aan een Indiase collega verkocht en nog een bewerkingscentrum aan een Duitse eindgebruiker.’

Volgende Usetec in 2016

In totaal werd de Usetec weer bezocht door talrijke delegaties uit 17 landen. Een hoogtepunt was een online-veiling. Tijdens deze veiling konden de exposanten van de Usetec 2015 kosteloos machines uit alle branches aanbieden. Deze veiling begon reeds medio maart ‘online’ en eindigde op de laatste beursdag in de middag ‘live’ op de Usetec. Hier werd in hal 2 een ‘offline’-slotevenement georganiseerd waarbij de machines van eigenaar wisselden. Het evenement werd met de samenwerkingspartner TradeMachines.com georganiseerd.

Voor het eerst werd ook de mogelijkheid voor rebookings van stands voor de Usetec 2016 aangeboden. Van dit aanbod hebben al enkele exposanten gebruik gemaakt. Volgend jaar vindt de beurs weer tegelijkertijd met de Hannover Messe plaats. De wereld van de gebruikte techniek komt dan van 25 tot 27 april op de Messe Karlsruhe bijeen.

Usetec 2016 van 25-27 april 2016 in Karlsruhe