De financiële crisis heeft er voor gezorgd dat de winst die door de staalfabrieken in de eerste 8-9 maanden werd opgebouwd in 2 maanden tijd als sneeuw voor de zon verdwijnt of al reeds is verdwenen. Dat schrijft NovioStaal in zijn laatste Staaljournaal.
Maatregelen van grotere omvang konden niet uitblijven. ArcelorMittal berichtte onlangs dat men wereldwijd ca. 9.000 medewerkers wil laten afvloeien, voor veel andere medewerkers werd arbeidstijdverkorting aangevraagd. In Nederland kondigde Corus arbeidstijdverkorting voor ruim 4.000 personeelsleden aan en vroeg hiervoor steun bij de overheid. SSAB (Zweden) meldde deze week 1.300 mensen te willen laten vertrekken, wat overeenkomt met ongeveer 14 procent van het totale personeelsbestand.
Van andere Europese staalfabrieken hebben wij nog geen concrete informatie omtrent saneringen ontvangen, maar we vrezen wel, dat nog meer mensen werkzaam in de staalindustrie geen prettige Kerst zullen beleven!
Koudwalserijen
In China werd een aantal fabrieken radicaal gesloten om de crisis te lijf te gaan. Ook de servicecenters, koudwalserijen en handelaren in Europa merken de sterk afgenomen behoefte aan staal. Enkele servicecenters en producenten van koudband hebben al personeel tijdelijk naar huis gestuurd en leggen de productie stil voor een periode van 3 tot 4 weken. Het perspectief is dus somber en zicht op een herstel van de economie- en daarmee een verbetering van de staalmarkt- is er nog niet.
Voor Nederland geldt dat met name de bouw- en automobielsector zwaar getroffen zijn door de crisis. Toch zijn de staalprijzen wel in beweging. Importmateriaal uit Azië wordt inmiddels voor hogere prijzen aangeboden dan pakweg 1-2 maanden terug. Zo wordt voor verzinkt materiaal ongeveer 20 euro méér gevraagd. 2008 is al met al een bijzonder jaar, want de schrijver van dit artikel kan zich in zijn lange loopbaan in de staal-branche niet herinneren, dat de staalprijzen in 12 maanden tijd zo extreem gestegen en vervolgens ook weer zo snel en fors gedaald zijn.
Bij de schrootprijzen noteren we sinds kort een stabilisatie en zelfs een lichte prijsstijging. Samengevat kunnen we echter stellen, dat door de kredietcrisis tezamen met de naderende winterperiode de situatie in de staalmarkt voorlopig erg ongewis blijft.
Volgens NovioStaal zijn de (fabrieks-)staalprijzen in december voor coils en kwartoplaat ongeveer als volgt:
Warmgewalste coil = 540 tot 655 euro per ton
Koudgewalste coil = 625 tot 670 euro per ton
Sendzimir verzinkt coil = 655 tot 695 euro per ton
Kwartoplaten = 750 tot 850 euro per ton