De koperprijs schiet sinds begin dit jaar weer omhoog. Na een dieptepunt rond de 2.500 dollar per ton voor de jaarwisseling wordt voor koper op de London Metal Exchange inmiddels al weer rond de 5.000 dollar neergeteld.
Het hoogtepunt van een goede 6.000 dollar van de zomer van vorig jaar lijkt daarmee weer in zicht te komen. De voorraden in de bij LME geregistreerde opslag zijn de afgelopen twee maanden ook al met ruim 80.000 ton gedaald naar rond de 470.000 ton.
China
Ook de prijzen van andere metalen als zink en lood vertonen een stijgende lijn, maar koper is toch een uitschieter. Deskundigen in de metaalhandel wijzen, zoals al zo vaak, met de ‘beschuldigende vinger’ naar China. Daar groeit de economie weliswaar niet meer met tien procent of meer maar nog altijd met ruim zes procent.
‘Dat zorgt voor een aanhoudend sterke vraag naar koper en andere metalen. In andere landen zien we voorlopig nog niet dat bedrijven hun voorraden weer gaan of moeten aanvullen, wat dat betreft heerst ook voor ons de recessie nog volop,’ zegt een koperdeskundige bij een metaalhandel in Flevoland.
Hamsteren
Maar er is in China nog een andere fenomeen aan de gang, iets waar de Nederlandse metaalhandel ook ‘tekenen van heeft opgevangen.’ China is min of meer koper en andere dure metalen aan het hamsteren.
De regering in Beijing belegt haar miljarden aan reserves liever in metaal, dat je op den duur toch nodig hebt, dan in dollars waarvan je nooit weer wat ze de volgende week waard zijn. De China Nonferrous Metals Industry liet in dat kader weten dat het land streeft naar een reserve-voorraad van 400.000 ton koper, evenveel lood en zink en een miljoen ton aluminium.
Of de opgaande lijn in de metaalprijzen aan blijft houden, vragen deskundigen zich zowel in Londen als op de Amerikaanse metaalmarkt hardop af. Weliswaar zijn er hier en daar tekenen dat de recessie wat afzwakt en durft zelfs president Obama zich wat positiever uit te laten, maar dat betekent nog niet dat er binnen afzienbare termijn ook weer sprake zal zijn van groei.
Het oude verhaal dat de koperprijs een aardige indicatie geeft voor de te verwachten economische ontwikkeling lijkt dan ook dit keer niet op te gaan.