Novio Staal voorziet prijsstijgingen op staalmarkt

In juli en augustus is wereldwijd de vraag naar staal ingezakt. Staalfabrieken hebben de productie fors teruggedraaid om een prijsdaling door een overvloed aan materiaal te voorkomen. Met de traditioneel sterke maanden september en oktober voor de boeg, signaleert NovioStaal in haar Staaljournaal feiten die wijzen op een materiaalverkrapping in de markt en bewegingen van diverse staalfabrieken die duiden op een naderende prijsstijging.

De behoefte aan staal in 2009 is langzamerhand weer op het niveau van voor de crisis in 2008 gekomen. Een fabriek als Voestalpine zit bijvoorbeeld alweer bijna op het productievolume van 2 jaar terug en ook Salzgitter herstart weer een hoogoven omdat de productie fors toegenomen is.

NoviaStaal kreeg in juli en begin augustus berichten over een afname van de vraag naar staal in China, maar ontvangt nu informatie die wijst op een toename. Drie grote Chinese staalfabrieken hebben al prijsverhogingen voor septemberleveringen in de interne markt aangekondigd, variërend van 20 tot 50 dollar per ton.

De verwachting is dat de exportprijzen snel volgen. Ook omdat op 11 september de Islamitische Ramadan eindigt, is de verwachting dat de vraag naar staal zal toenemen en dat daarop een prijsstijging zal volgen. De Europese fabrieken schijnen goede orderportefeuilles te hebben, want inmiddels worden voor nieuwe orders levertijden van oktober en zelfs later afgegeven.

Het economisch sentiment in Europa is en blijft echter nog onzeker en dat wordt gevoed door tegenvallende economische cijfers uit de VS en Japan. Weliswaar draait in Europa de automobielindustrie erg goed, grote zorgen zijn er nog steeds over de ontwikkeling in de bouwsector. In de EU hebben veel bouwbedrijven te maken met aflopende bouwprojecten, maar kampen ook met te weinig nieuwe opdrachten.

De angst in Nederland dat in de bouw tienduizenden ontslagen vallen zie je meer in Europa. Die is niet onterecht wanneer we de groeicijfers in de bouwbranche bekijken. Zowel in de Europese Unie als in de Eurozone bleef de groei in de constructie- en bouwsector onder die van vorig jaar. De constructieactiviteiten in de Eurozone steeg weliswaar met 2,1 procentin het tweede kwartaal 2010 in vergelijking met dezelfde periode in 2009, maar over de hele EU bekeken bleef die groei 0,1 procent achter.

Desondanks gaan de Europese staalfabrieken toch weer uit van hogere prijzen vanaf het vierde kwartaal, omdat de markt enerzijds hogere omzetten verwacht op grond van stijging in de vraag naar staal en anderzijds ook de gestegen grondstofprijzen wil doorberekenen. NovioStaal signaleert bedragen die variëren van 20 tot 50 euro per ton, maar durft nog niet concreet te zeggen of die prijsstijging daadwerkelijk zal doorzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *