Voor de 5e keer wordt op het DRU-terrein in Ulft het project Wijzer met IJzer georganiseerd. Vanaf 18 mei tot en met 22 mei zullen ruim 480 leerlingen van de basisscholen uit groep 8 deelnemen aan dit project.
Maandagmiddag 18 mei om 15.30 uur zal de landelijk voorzitter van de Koninklijke Metaalunie de opening verrichten van Wijzer met IJzer. Voor de vijfde maal wordt dit evenement op het DRU industriepark georganiseerd.
Smeden
Dagelijks zullen een aantal Nederlandse smeden, allen lid leden van het Internationale Fachverband Gestaltender Schmieden, de branche organisatie voor de Internationale smeden, de jeugd leren kennis laten maken met wat smeden is. Mondra Opleidingen uit Andelst heeft voor de vijfde maal de taak op zich genomen om dit evenement te organiseren. Om meer bekendheid aan dit evenement te geven over de grens is de Verein für Geschichte und Brauchtum e.V., Menzelen uit de gemeente Alpen in Duitsland ook een van de partners. Zo heeft Cees Pronk, de smid van de gemeente Oude IJsselstreek, die zelf in het Betuwse Andelst woont, geadviseerd bij de restauratie van een smederij van deze vereniging die nu als museumsmederij wordt gebruikt. Door deze samenwerking nemen er ook kinderen uit Alpen deel aan Wijzer met IJzer.
Waterstraalsnijden
Om de jeugd te laten zien dat techniek een mooi vak is met een ruim begrip, maken alle leerlingen een sleutelhanger. De aluminium plaatjes zijn met een waterstraalsnijmachine uitgesneden en in een afbraamtrommel ontbraamt. Zelf boren de kinderen een gaatje en bramen ze de randjes af, dan persen ze onder een 30 tons hydraulische pers het logo van Wijzer met IJzer in het plaatje. Aan de andere zijde van het plaatje brengen ze hun eigen naam met slagletters aan en worden de letters ingekleurd. Nadat alles nogmaals is schoongemaakt wordt een sleutelring aangebracht en zo een voor altijd vindbare sleutelhanger gemaakt.
De smid
Daarna is het kennismaken met de smid. De smid vertelt over de werking van de smeedoven. Als het materiaal warm genoeg is wordt het samen met de gediplomeerde, vakbekwame smid een puntje gesmeed. Na het opnieuw opwarmen begint het oprollen van het materiaal tot een sleutelhanger in de vorm van een ouderwetse dropveter. Als de rol groot genoeg is wordt er een hoek gebogen en een oogje aangesmeed en dan komt de hamvraag, welke kleur moet je werkstuk moet hebben, zwart of goud. 98 procent van de leerlingen kiest voor goud. Na het opborstelen met een messingborstel heeft het werkstukje een goud kleur.
Gieten
Na een korte pauze gaan de kinderen zelf aan de slag te beginnen met vormzand om een gietmal te maken. De stalen vormkast wordt gevuld met gezeefd rood vormzand en aangeklopt in de vormkast. Dan weer een laagje en weer aankloppen en weer een laagje tot de kast vol is. Dan de mal van het sterrenbeeld opzoeken en in het vormzand kloppen. De kist wegbrengen naar de houten bank waar al enkele kisten klaar staan om gevuld te worden met vloeibaar brons. Volker Allexi, een Duitse metaalgieter en pedagoog, opent de oven, die wel 1.100º C heet is en pakt met een tang de pot met vloeibaar brons. Samen met een student van de bedrijfstakschool Anton Tijdink worden de opgestelde kisten gevuld met vloeibaar brons. Na 10 minuten worden de bronzen amuletten met daarop het sterrenbeeld uit de vormkist gehaald, afgekoeld en natuurlijk opgepoetst. Dan is het programma alweer voorbij en gezamenlijk weer terug naar school.
Op woensdagmiddag 20 mei komen 20 studenten van de bedrijfstakschool Anton Tijdink uit Terborg samen met 12 Aus zum Bilderner (leerlingen) van Lemke, de grootste producent van aangehangen landbouwwerktuigen in Europa, uit het Duitse Alpen smeden en gieten. Dit evenement bezoeken kan vanaf woensdagmiddag 13.30 uur in het Ketelhuis aan de Huttenweg op het DRU terrein in Ulft.