Onzekere staalmarkt

‘Was het in oktober nog de vraag of de prijzen toch nog omhoog of stabiel zouden blijven, in november zien we een duidelijke neerwaartse trend.’ Dit schrijft Noviostaal in zijn laatste Staaljournaal van 18 november. Een samenvatting.

Ongetwijfeld speelt daarin de sterk schommelende valutakoers tussen de euro en de dollar een rol, maar zeker is de toch teleurstellende economische ontwikkeling een medebepalende factor. De vraag naar staal in landen als India, Brazilië en Rusland is weliswaar goed tot zeer goed te noemen, maar in andere werelddelen valt die zwaar tegen, meldt het Staaljournaal.

Vraag naar staal

Volgens Noviostaal blijft de vraag naar staal dus achter en met de naderende winter houden de staalhandelaren en servicecenters hun voorraden liefst zo laag mogelijk. ‘Dit komt onder andere omdat men vanwege mogelijk lagere prijzen in de markt aan het einde van het jaar vermijden wil om weer fors te moeten afwaarderen.’ Het gevolg is, dat de staalfabrieken zowel voor de Europese thuismarkt als voor de export minder opdrachten boeken en dus, zoals Noviostaal in zijn vorige Staaljournaal al afvroeg, gaat men over tot het beperken van de productie. ‘Zo heeft ArcelorMittal al bekend gemaakt, dat men drie hoogovens en zeven walslijnen tijdelijk zal gaan sluiten.’

Stijgende prijzen

Noviostaal ziet ook signalen, die wijzen in de richting van stijgende prijzen. ‘Ondanks een matige vraag zijn in de VS de prijzen voor verzinkt materiaal voor levering in het eerste kwartaal 2011 plotseling fors gestegen. Die stijging beweegt zich tussen de 45 en 90 dollar per ton. De Amerikaanse staalproducenten beroepen zich hierbij op de gestegen schroot- en zinkprijzen.’

Staaljournaal duidt diverse signalen als pogingen om tot een prijsverbetering te komen en constateert dat er al met al dus signalen genoeg zijn om alert te zijn over de ontwikkelingen op de staalmarkt.

NovioStaal geeft voor november 2010 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

                                                    oktober    november
• Warmgewalste coils:             540-580     525-550
• Koudgewalste coils:              625-665     570-600
• Sendzimir verzinkte coils:     660-710     600-630
• Kwartoplaten:                         655-710     645-685

Noviostaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *