De staalmarkt is erg vast waardoor de staalfabrieken de door hun gewenste prijsverhogingen doorgevoerd zullen krijgen. Diverse bronnen bevestigen dat de producenten op het hogere prijsniveau voor het tweede kwartaal al contracten heeft afgesloten. Dit schrijft Novio Staal in zijn Staaljournaal van maart.
Die offertes zijn spijkerhard, want de staalproducenten zijn niet bereid over het prijsniveau te onderhandelen. Sterker nog: hun motto is: take it or leave it! Naast de vaste staalmarkt concludeert Novio Staal dat de staalbranche zich ernstige zorgen maakt over de beschikbare hoeveelheden staal in de komende maanden. De afname door de verbruikers is veel groter dan verwacht werd. Met name vanuit de automobielindustrie is de vraag buitengewoon hoog.
Verschillende staalproducenten beweren hun orderboeken gevuld te hebben tot eind mei, enkelen zelfs tot en met juni 2011. Voor de volledigheid moeten we daarbij wel aantekenen, dat diverse fabrieken nogal wat productieproblemen hebben of krijgen.
Bijvoorbeeld Salzgitter zal in de maand mei gedurende een paar weken op bepaalde breedbandlijnen geen productie hebben in verband met een tekort aan voormateriaal en Tata Steel IJmuiden lijdt nog steeds onder de perikelen die reeds enige maanden geleden ontstaan zijn door de brand in één van de beitslijnen .
Nikkelprijs daalt
In Noord-West-Europa duiden sommige signalen ook op een licht verbeterende vraag vanuit de bouwsector, wat weer zou kunnen leiden tot een hogere vraag naar staal en dus tot een nog riantere positie voor de staalproducenten. Voeg daarbij dat de prijzen voor betonstaal licht aantrekken en dat de algemene verwachting is, dat de schrootprijzen weer zullen gaan stijgen, dan lijkt het beeld voor de staalmarkt tot aan de zomervakanties helemaal helder.
Maar er zijn ook ontwikkelingen gaande, die van invloed op de globale staalmarkt kunnen zijn of worden. Bijvoorbeeld de nikkelprijs is in 1 week tijd met 10 procent gedaald en ook de binnenlandse vraag in China heeft zich minder sterk ontwikkeld dan men verwachtte, waardoor de lokale staalprijzen instabiel lijken te zijn.
Aardschok Japan
Onbekend is op dit moment nog welke schade de aardschok berokkend heeft aan de staalindustrie in Japan en wat het effect daarvan zal zijn op de Aziatische staalmarkt. Die markt lijdt immers al onder de gevolgen van de natuurrampen in Oceanië, onder meer door hoge transportprijzen.
Grondstofprijzen
Een andere onzekere factor blijft de ontwikkeling van de grondstofprijzen, die naar men verwacht zullen blijven stijgen. TataSteel bijvoorbeeld rekent op een stijging met 15 procent voor de komende 12 maanden. Ongetwijfeld zal men proberen die stijging weer door te berekenen in de prijzen voor gewalst staal.
Volgens Noviostaal zijn de (fabrieks-)staalprijzen in maart voor coils en kwartoplaat als volgt (in euro per ton):
februari maart
• Warmgewalste coils: 600-640 630-660
• Koudgewalste coils: 675-720 700-750
• Sendzimir verzinkte coils: 710-770 740-790
• Kwartoplaat: 715-760 740-790