In september meer duidelijkheid over de staalprijzen

Er is grote onzekerheid over de behoefte aan staal in de komende maanden. Novio Staal schrijft in zijn Staaljournaal dat er in september een duidelijker beeld zal gaan ontstaan over de ontwikkelingen op de staalmarkt gedurende de rest van 2011.

Door de onzekerheid over de behoefte aan staal is er ook terughoudendheid bij het plaatsen van nieuwe aankopen. Het gehoopte herstel van de vraag zou ook gevoed moeten worden door bestellingen van grote afnemers voor het aanvullen van de hun voorraden

Gelet op de aarzelingen in de economie is dit momenteel niet te verwachten, scrijft Novio Staal in zijn laatste Staaljournaal. Dit in tegenstelling tot wat Novio Staal in juli schreef, namelijk dat die aankopen groter zullen zijn dan de daadwerkelijke behoefte.

Sta in de weg

Al die onzekerheden zouden dus een sta in de weg kunnen betekenen voor de door de staalfabrieken zo gewenste prijsverhogingen. De staalproducenten komen door deze marktontwikkelingen niet in de gelegenheid die stijging te realiseren, want enerzijds worden ze geconfronteerd met hogere grondstofprijzen samen met tamelijk stabiele schrootprijzen , maar aan de andere kant ook met dalende verkoopprijzen in een afzwakkende markt, waardoor marges onder druk komen te staan.

Mogelijk zullen de fabrieken dan ook terug gaan grijpen naar het middel van marktregulering door het terugdraaien van bestaande productiecapaciteiten. Voor de staalproducenten, maar ook voor de verbruikers is het dan ook te hopen dat de rust op de financiële markten spoedig zal weerkeren, zodat de economieën de kans zullen krijgen zich op een normale wijze te ontwikkelen, waardoor het vertrouwen hersteld kan worden en het verbruik weer zal toenemen.


Volgens Novio Staal zijn de (fabrieks-)staalprijzen in augustus 2011 voor coils en kwartoplaat als volgt (in euro per ton):

                                                                     
juli       augustus

  • Warmgewalste coils          570-595   540-570
  • Koudgewalste coils           640-680   600-640
  • Sendzimir verzinkte coils   655-690   640-680
  • Kwartoplaat                         700-745   680-735

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *