Automobielsector bepalend voor hoogte staalprijzen

Nog steeds zijn de grondstofprijzen hoog. Pas in september zal er meer duidelijkheid ontstaan over nieuwe staalprijzen. Dat komt omdat de staalfabrieken de onderhandelingen met de automobielsector in het vierde kwartaal aangaan en de fabrieken willen daarbij een zo sterk mogelijke uitgangspositie hebben.

Dit schrijft Novio Staal in Het Staajournaal van september. De staalfabrieken kijken met zorg naar de dalende trend bij de verkoopcijfers van auto’s in de EU. Als die sector ook nog gaat dippen wordt het voor de staalfabrieken de komende maanden en wellicht het komende jaar een lastige tijd om doorheen te komen. Nog steeds zijn namelijk de grondstofprijzen hoog, zo blijven de schrootprijzen relatief stabiel.

Dat laatste manifesteert zich duidelijk in redelijke stabiele prijzen voor lange producten in tegenstelling tot die van de vlakke producten als coils en kwartoplaat. Zoals Novio Staal in zijn vorige Staaljournaal al meldde gaan staalfabrieken capaciteiten tijdelijk sluiten om daarmee de productie te beperken en daarmee meer evenwicht in vraag en aanbod proberen te creëren.

VS

In de VS ziet Novio Staal wel een positieve ontwikkeling voor de staalfabrieken. Hogere verkoopcijfers van auto’s hebben ertoe geleid, dat de vraag naar staal is toegenomen en diverse Amerikaanse fabrieken hebben daarop al hun prijzen verhoogd. Met name koudgewalst en verzinkt staal is behoorlijk gestegen en insiders verwachten nog meer prijsverhogingen. In de huidige marktsituatie valt het op, dat kleinere staalfabrieken het relatief goed doen in verhouding tot de grotere staalmakers. Voest-Alpine (Oostenrijk) bijvoorbeeld bericht tevreden te zijn over de ontwikkelingen, maar meldt ook alert te zijn voor een dalende conjunctuur.

 Het staaljournaal september 2011.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *