‘Europese staalmarkt blijft groeien’

De The European Steel Association Eurofer verwacht ondanks alle economische tegenwind en het zo langzamerhand tot stilstand komen van de groei toch dat het staalverbruik in Europa zowel dit als volgend jaar blijft toenemen.

De Europese ijzer- en staalkoepel mikt voor dit jaar op een uiteindelijke groei van 5,9 procent, die vooral te danken is aan een sterke opleving in de eerste maanden van 2011, en komt voor 2012 op een meer bescheiden toename van 2,6 procent uit.

Dat staat in het kwartaalrapport van de in Brussel gevestigde organisatie. ‘In het tweede kwartaal zijn de activiteiten in de staal verbruikende sectoren afgekoeld, zoals ook verwacht werd. Een verdere afzwakking van het groei-momentum is ook in de kaarten te lezen’, aldus Eurofer. Het rapport wijst er daarbij op dat veel verbruikers momenteel voldoende staal in voorraad hebben waardoor de vraag verder gedrukt wordt.

Lagere groei

Eurofer gaat er van uit dat alle belangrijke staal verbruikende sectoren volgend jaar zullen groeien, maar meestal wel in een veel langzamer tempo dan in 2011. Zo mikt de organisatie voor de autofabrikanten op een groei met nog geen twee procent terwijl dat dit jaar op ruim tien procent uit zal komen. In de ‘mechanical engineering’ loopt de groei terug van 9,2 naar 3,4 procent terwijl structureel staalwerk volgend jaar op 2,1 procent tegen dit jaar op 3,8 procent uit zal komen.

Opvallend daarbij is dat Eurofer voor de bouw, in heel Europa één van de zwaarst door de crisis getroffen sectoren, juist uit gaat van een wat aantrekkende groei namelijk van 2,4 procent dit jaar naar 2,8 procent in 2012.

 Eurofer Market Report October 2011.

Eurofer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *