Nevi PMI veert op in januari 2012

De industrie-index Nevi PMI bereikte met 49,0 in januari de hoogste waarde in vijf maanden (december 46,2). Het wijst op een lichtere verslechtering van de bedrijfsomstandigheden.

Er werd in januari, na drie maanden van krimp, meer geproduceerd. De groei was echter gering. Het totaal aantal nieuwe orders daalde voor de zesde maand op rij, maar de exportorders namen licht toe, voor het eerst in zeven maanden. De voorraden gereed product daalden, evenals de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk en de werkgelegenheid. De levertijden werden langer.
Voor het eerst in vier maanden stegen de inkoopprijzen en de verkoopprijzen namen toe in de grootste mate sinds juli. De inkoopactiviteiten namen opnieuw af, evenals de voorraden van ingekochte materialen.

Nieuwe order

De seizoensmatig aangepaste Nieuwe orders index bleef in januari onder de geen-veranderingsgrens van 50.0, wat voor de zesde opeenvolgende maand wijst op een daling van het totale aantal ontvangen nieuwe orders. De combinatie van een verminderde vraag en grote concurrentiedruk zorgde voor lagere orderaantallen. De mate van krimp was echter wel kleiner dan in november en december toen deze de grootste was in tweeënhalf jaar.

Export order

Er was sprake van een positieve start van het jaar voor de export orders. Na zes maanden waarin het aantal ontvangen orders uit het buitenland daalde, steeg dit aantal in januari. Er werd melding gemaakt van een grotere vraag vanuit de buurlanden België en Duitsland. De respondenten gaven echter nog wel aan dat de onzekere financiële situatie in Europa zorgde voor een afwachtende houding van klanten met betrekking tot het plaatsen van orders.

Verkoopprij

De Nederlandse producenten verhoogden in januari hun verkoopprijzen voor de eerste keer sinds september. Deze stijging was bovendien aanzienlijk en de grootste in zes maanden. Ongeveer 29 procent van het onderzoekspanel noteerde hogere verkoopprijzen. Dit was vooral het gevolg van pogingen om de effecten van de hogere inkoopkosten te corrigeren.

De Nevi PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën en wordt uitgegeven door Nevi, hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *