‘Forse stijgingen staalprijzen in aantocht’

De stijging in de staalprijzen lijkt door te zetten. Deze conclusie trekt Novio Staal in zijn februari nieuwsbrief Het Staaljournaal.

Vanaf de eerste helft februari zijn nagenoeg alle fabrieken de markt opgegaan met prijsvoorstellen die een forse verhoging betekenen ten opzichte van het prijsniveau in het eerste kwartaal 2012. Voor warmgewalste coils liggen er offertes voor welke een stijging betekent van 80 euro tot 105 euro per ton, terwijl voor koudgewalst inmiddels ook al circa 80 tot 100 euro per ton meer gevraagd wordt.

Staalfabrieken blijven gesloten

De staalfabrieken schijnen tegelijkertijd hun wapen van capaciteitsbeperkingen te blijven hanteren. ArcelorMittal bijvoorbeeld heeft besloten haar hoogovens in Florange (Frankrijk) nog langer uitgeschakeld te houden. De vakbond denkt zelfs dat de productiestop van die hoogovens tot aan het eind van het jaar zal duren, waarmee ca. 2.500 mensen zonder werk zullen zitten. Verder heeft Arcelor-Mittal ook de productie van voorgelakt staal in Avilés (Spanje) tot nader order stilgelegd. Die lijn heeft een capaciteit van ca. 250.000 ton per jaar en de productiestop van die fabriek zal dan ook een behoorlijk effect hebben op de beschikbaarheid van gelakte coils in Spanje en de directe exportomgeving. Ook wordt de productie van koudgewalste coils in Lesaka (Spanje) tijdelijk gestopt. Bovendien wordt de stillegging sinds november 2011 van de hoogoven in Sestao (Noord- Spanje) voor tenminste 3 maanden verlengd.

SSAB (Zweden) houdt één van haar hoogovens in Oxelösund uit productie en draaide eind 2011 op een capaciteit van ca. 70-80 procent.

Tevens zien we dat fabrieken de actuele economische situatie aangrijpen om hun organisatie te gaan stroomlijnen. ThyssenKrupp Steel heeft de divisie scheepsbouw afgestoten en de divisie roestvrijstaal verkocht aan de Finse staalgroep Outokumpu. Ook SSAB, dat in het vierde kwartaal van 2011 verlies leed, maakte bekend zich meer op haar eigen kernactiviteiten te willen concentreren. Tevens kondigde men aan de omvang van het stafpersoneel met 10 procent te willen verminderen.

NovioStaal geeft voor februari 2012 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 530-545
  • Koudgewalste coils: 600-620
  • Sendzimir verzinkte coils: 625-645
  • Kwartoplaten: 630-660


Voor januari was dat ongeveer 30 euro per ton lager.

Het Staaljournaal van februari 2012: 

 het staaljournaal02-2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *