Staalassociatie verlaagt groeiprognose

De World Steel Association voorspelt dat het werkelijke staalverbruik in de wereld dit jaar zal groeien met 3,6 procent. Die groei zal volgend jaar aan kunnen trekken naar 4,5 procent.

Een half jaar geleden ging de staalassociatie voor dit jaar nog uit van een groei met 5,4 procent. Voor Europa komt de WSA echter voor dit jaar op een daling van 1,2 procent van het staalverbruik uit.

Vorig jaar heeft het wereldwijde staalverbruik nog een flinke groei met 5,6 procent laten zien. Dat is echter vooral te danken geweest aan een sterk herstel in de eerste jaarhelft, denkt voorzitter Hans-Juergen Kerkhoff van de economische commissie binnen de WSA. In de tweede helft van het jaar kwam er de klad in. Dat is volgens de WSA vooral te wijten aan eenmalige gebeurtenissen zoals de aardbeving in Japan en de politieke onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De enige ontwikkeling die meer blijvende schade aan lijkt te richten, is de schuldencrisis in Europa. Kerkhoff blijft echter opvallend optimistisch voor het lopende jaar: ‘We zien nu tekenen van stabilisering en we verwachten dat het herstel in de tweede helft van dit jaar zal terugkeren waardoor we een hogere groei voorspellen voor 2013.’ Dat kan echter later alsnog tegenvallen door onder meer de hoge olieprijzen, de aanhoudende problemen in Europa en de afzwakkende groei in China, tekent hij daarbij aan.

World Steel Association 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *