Staalproducenten leggen druk op hogere staalprijzen

Wat doet de staalmarkt wanneer de zomervakanties zullen zijn afgelopen. Wat gaan de fabrieken doen? Wellicht meer capaciteiten reduceren of definitief afbouwen? En leidt dat tot schaarste met als gevolg hogere prijzen. Niets staat vast, is onze conclusie uit de augustus-editie van Het Staaljournaal, een uitgave van Novio Staal.

Novio Staal vraagt zich in de nieuwsbrief af welke reacties er kunnen verwacht worden naar aanleiding van de mogelijke sluiting van de fabriek van ILVA (red.: onderdeel van de Riva Groep) in het Italiaanse Taranto en welk effect zal dat hebben op de voorziening van de Europese staalmarkt? Met een capaciteit van 11 miljoen ton kan die fabriek, die vanwege een milieuschandaal nagenoeg stilligt, worden beschouwd als belangrijke leverancier van de staalmarkt en in het bijzonder van de automobielindustrie. Een Zuid-Europese walserij maakte medio augustus bekend, wellicht als respons op de mogelijke stillegging van de ILVA-fabriek, dat de prijzen eind augustus met 10-30 euro per ton verhoogd zullen gaan worden.

Tsjechie

Ook meldt de nieuwsbrief over de eerdere geruchten over een prijsstijging van 20 euro die de Tsjechische fabriek Evraz zou hebben aangekondigd. ‘Het is ons niet duidelijk of tegen deze nieuwe prijzen al echt gekocht is. In Zuid-Europa heerst op dit moment nog rust op de markt, omdat daar nog volop vakantie wordt gehouden. Toch merken we ook in het noorden van Europa een grote mate van onzekerheid over het vervolg van de prijsontwikkelingen en die onzekerheid wordt nog eens extra gevoed door de mogelijke al dan niet tijdelijke sluiting van de fabriek van ILVA. Veel staalfabrieken hebben immers de laatste maanden hun capaciteiten gereduceerd, maar op die van de fabriek in Taranto was niet gerekend. Sterker nog ILVA had juist in juni nog gemeld, dat men die fabriek vanaf september op 100 procent capaciteit wilde laten draaien.’

Duitse staalproductie
Volgens Novio Staal komt daarbij nog, dat ThyssenKrupp besloten heeft om de tijdelijke productiebeperking van de ruwstaal productie in Hamborn te verlengen tot begin oktober. ‘Tezamen met de reducties die de andere Europese fabrieken hebben doorgevoerd en de bepaald kleine tonnages importen die het Europese continent bereiken wordt de materiaalvoorziening in de komende maanden wel heel erg dun. Cijfers uit Duitsland geven aan dat de staalproductie tot en met juni met 6 procent gedaald is vergeleken met dezelfde periode van 2011 en de prognose voor de rest van dit jaar is dat die productie nog verder daalt. ‘
‘Diverse staalfabrieken hebben intussen ook het kwartaal- of halfjaarresultaat bekend gemaakt en die laten allemaal slechtere cijfers zien. De druk bij de staalproducenten om de prijzen te verhogen is dus zeker aanwezig en wat dat betreft gaan we een aantal spannende weken tegemoet’, besluit de nieuwsbrief.

Novio Staal geeft voor augustus 2012 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
• Warmgewalste coils: 505-535
• Koudgewalste coils: 585-610
• Sendzimir verzinkte coils:590-615
• Kwartoplaten: 595-630

In juli 2012 was dat ongeveer 0 tot 10 euro per ton hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *