Staalprijzen op z’n vroegst in 2013 omhoog

De staalprijzen zullen dit jaar niet meer omhoog gaan nu de spotprijs voor ijzererts door een inzakkende vraag een dalende lijn heeft ingezet. In Europa blijft de markt te kampen hebben met de economische crisis terwijl in China de markt aan ernstige overschotten lijdt.

Dat schrijft het Britse staalanalyse bureau MEPS. Volgens het bureau ondervinden zowel bouw- en maakbedrijven als de staalhandel in Europa ‘moeilijkheden om financiering voor voorraden te vinden’. De voorraden zijn daardoor overal in de keten lager waardoor ook de vraag bij de staalfabrikanten is ingezakt. Wat China betreft zijn de voorraden nu belangrijk groter dan in voorafgaande jaren.

Tegelijkertijd neemt de staalproductie nog steeds toe, in de eerste zeven maanden weer met 1,2 procent. Er is dan ook weinig kans dat de vraag naar staal in dat land in de rest van dit jaar weer zal aantrekken. MEPS voorziet wel dat staalfabrikanten zeker in Europa in toenemende mate fabrieken sluiten of uit productie nemen. Dat leidt op den duur tot minder aanbod waardoor de prijzen op langere termijn wel weer aan kunnen gaan trekken.

Britse staalanalyse bureau MEPS  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *