Metalen worden gebruikt in tal van belangrijke economische sectoren over de hele wereld. Dit maakt de prijs van de meeste industriële metalen zeer gevoelig voor veranderingen in de economische cyclus. Aluminium, staal en vooral ijzererts en steenkool hebben hier met dalingen van meer dan 20 procent onder te leiden. Dit blijkt uit de ABN-AMRO Metalen Monitor van september.
De PMI in Europa voor de industrie kwam iets hoger uit in augustus (van 46,5 in juli tot 46,6), terwijl data over de Amerikaanse economie een meer gemengd beeld schetsen. En in de tussentijd blijft China worstelen als gevolg van de mondiale vertraging: de PMI voor de industrie daalde weer in augustus, evenals de index voor nieuwe orders en de index voor export orders. Bij lage economische groeiverwachtingen voor de EU, de VS en China zullen de prijzen voor basis en ferrometalen relatief laag blijven. Voor smelters met hoge vaste kosten, zijn dit moeilijke tijden is de kans groot dat zij in gebreke blijven als metaalprijzen verder dalen.
Aluminium
Sinds het begin van 2012, is de aluminiumprijs gedaald met bijna 8 procent en zweeft nu tussen 1.800 – 2.000 dollar per ton. Voorraden blijven op een hoog niveau. De kans is groot dat deze trend zich zal doorzetten, als gevolg van de afnemende vraag en een toenemend aanbod. Door de lage prijzen, hebben aluminiumproducenten met hoge vaste kosten (vooral in China) het moeilijk.
Koper
Macro-economische effecten blijven de koperprijs dicteren, terwijl de fundamentele verschuivingen in de kopermarkt een geringe invloed hebben. Als gevolg van de onduidelijke en onzekere richting van de mondiale economie, beweegt de koperprijs in de range van USD 7.200-7.600/t. Activiteit op de kopermarkt van handelaren en beleggers blijft laag.
De vraag naar staal blijft wereldwijd zwak en prijzen zijn sinds het begin van 2012 gedaald met circa 6 procent. Gezien de zwakke vraag, hebben fabrikanten hun productie ofwel tijdelijk verlaagd of hebben zij faciliteiten gesloten. In China blijft de eindvraag nog in mineur, terwijl eindmarkten in de VS iets verbeteren. De marktomstandigheden in de EU zullen uitdagend blijven voor de rest van 2012.
IJzererts en steenkool
De prijzen van zowel ijzererts als steenkool verloren meer dan 20% in een tijdsbestek van amper 2 maanden. De daling van de prijzen was niet alleen te wijten aan onzekere staalmarkten (met een zwakke vraag en dalende prijzen), maar ook aan het ontstane overaanbod. Staalfabrieken plaatsen minder orders in deze marktomstandigheden en houden voorraden het liefst laag.
De ABN-ARO Metalen monitor van september 2012:
Metalen monitor_September 2012. |