MCB verwacht nog geen prijsstijgingen voor meeste metaalproducten

De metaalmarkten staan wereldwijd nog steeds onder druk. Nu ook de Chinese machine begint te haperen en het grootste staalverbruikende land minder snel groeit, zijn prijsstijgingen voor de meeste producten nog niet te verwachten.

Dit schrijft MCB Nederland in haar maandelijkse uitgave ‘Metaal marktbewegingen’.  Per assortimentsgebied ziet zij de volgende ontwikkelingen in de markt.

Koolstofvlakstaal

Door de lage order-intake bij de producenten, is er nog steeds een druk op de prijzen. Op de spotmarkt zijn de prijzen van de grondstoffen gedaald, dit kan invloed hebben op het prijsniveau. De gewenste prijsverhogingen van de producenten worden waarschijnlijk niet gerealiseerd. Doordat de euro de laatste maanden wat sterker is geworden, verwachten we een lichte toeneming van de importen, dit kan per product verschillend zijn.

Aluminium

Ten opzichte van de afgelopen periode zijn de prijzen van aluminium halffabrikaten licht stijgend. De reden hiervan is de stijgende prijs van aluminium voormateriaal op de LME (London Metal Exchange). De productiecapaciteiten van zowel wals- als extrusieleveranciers zijn nog redelijk gevuld, dit resulteert in respectievelijk 8 weken en 4 weken levertijd bij Europese leveranciers. De verwachting voor het vierde kwartaal met betrekking tot de vraag naar aluminium halffabrikaten (wals en extrusie) is stabiel te noemen.

Lange producten

Voor warmgewalst stafstaal blijven de prijzen stabiel, voor blankstaal zullen de prijzen licht
dalen. Verkrijgbaarheid is voor alle productgroepen goed tot zeer goed. Projecten blijven in de markt, echter de algemene vraag is terughoudend. Ook voor stalen buizen zullen de prijzen licht dalen. Er is voldoende capaciteit in de markt, de vraag loopt redelijk door.

Roestvaststaal

De RVS-markt is na een positieve start in 2012 in het tweede kwartaal onder druk gekomen,
enerzijds door de prijsontwikkeling in grondstoffen anderzijds door de dalende vraag bij de
eindverbruikers. De orderintake bij de fabrieken liep in de loop van het tweede kwartaal duidelijk terug, capaciteiten bij fabrieken liggen op 60 procent van hun mogelijkheden en voor november en december zijn fabriekssluitingen voorzien.
Aan grondstofzijde is er wat verhoging in de prijsstelling. De ondergrens die afgelopen maand op ca 15.500 dollar per ton lag bleek ook een grens, zeker gezien de productiekosten van pig iron (ruw ijzer). Ook wereldwijd staat de vraag naar roestvaststaal (RVS) onder druk, de traditioneel snel groeiende markten in Azië blijven ook achter op hun voorspellingen. In de vakantieperiode is de situatie niet beter geworden. De verwachting is dat in de prijstelling komende maand geen grote veranderingen aan de orde zijn. Ook aan de vraagzijde is zeker geen fors herstel te verwachten op de korte termijn.

MCB Nederland

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *