Aluminium onderdelen Orkla en Norsk Hydro fuseren tot Sapa

Orkla en Norsk Hydro zijn overeengekomen dat ze hun aluminium profielen, bouwsystemen en buizen gaan onderbrengen in ‘s werelds grootste aluminium onderneming. Het nieuwe gecombineerde bedrijf wordt ondergebracht in de voor Nederland bekend Orkla organisatie Sapa, dat een fifty fifty joint venture zal gaan vormen tussen Orkla en Hydro.

De overeenkomst heeft betrekking op aluminium profielen, bouwsystemen en geëxtrudeerde en gelaste buizen van Orkla’s en alle geëxtrudeerde producten van Hydro.


Uitgaande van de cijfers voor 2011 zal de jaaromzet van de gezamenlijke onderneming ongeveer 6,3 miljard euro bedragen met een Ebitda van ongeveer 256 miljoen euro. Er werken ongeveer 25.000 medewerkers. De nieuwe onderneming zal prominente posities innemen in Europa en Noord-Amerika en zal vaste voet krijgen in opkomende markten, waaronder Brazilië, Argentinië, China, India en Vietnam. Sapa heeft vestigingen in Drunen, Harderwijk en Hoogezand en produceert aluminium extrusie profielen.


Naar verwachting wordt de transactie in de eerste helft van 2013, na goedkeuring van de relevante mededingingsautoriteiten, afgerond. Svein Tore Holsether, momenteel president en CEO van Orkla wordt president en CEO van Sapa en Arnstein Sletmoe, momenteel hoofd van Mergers & Acquisitions bij Hydro, zal worden benoemd tot CFO van de gefuseerde onderneming. President en CEO van Hydro, Svein Richard Brandtzæg, wordt voorzitter van het bedrijf. Sapa heeft zijn hoofdkantoor in Oslo, Noorwegen.

Sapa Holding

In het kader van de overeenkomst zullen Hydro (via Hydro Aluminium AS) en Orkla (via Sapa Holding AB) hun relevante handelsactiviteiten inzetten ten behoeve van de nieuwe onderneming in ruil voor aandelen op een 50/50 basis. Om het grootteverschil te compenseren en om bepaalde balansposten met elkaar in overeenstemming te brengen zal Orkla, behalve zijn 50 procent eigendom, een bedrag van 250 miljoen Euro ontvangen van de nieuwe onderneming. Het bedrag wordt naar verwachting binnen 6 maanden na de afsluiting betaald.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *