MCB: Vlakstaalproducenten willen 40 euro per ton meer

De metaalmarkten staan wereldwijd nog steeds onder druk, met name in West-Europa. In sommige regio’s en markten is links en rechts wel wat groei te zien. Opvallende is dat de koolstofvlakstaalproducenten capaciteit uit de markt halen ten faveure van een prijsverhoging van 40 euro per ton.

Dit kunnen we opmaken uit november editie van de maandelijkse nieuwsbrief ‘Marktbewegingen’ van staalleverancier MCB. Daarin gaat de staalleverancier in op de ontwikkelingen in de diverse metaalmarkten.

Koolstofvlakstaal

De afgelopen maand zijn er van diverse vlakke stalen producten prijsaanpassingen geweest, de verwachting is dat de prijzen nu gaan stabiliseren. Er is een lage orderintake, de prijzen van de grondstoffen zijn weer licht stijgend. De producenten nemen nog steeds capaciteit uit de markt, men kondigt nu prijsverhogingen van 40 euro per ton aan.

Aluminium

Mede door de matige vraag naar aluminium wals- en extrusieproducten zijn de prijzen in oktober relatief laag gebleven. Voor de komende periode gaan aluminiumproducenten de stijging van kosten (voor met name voormaterialen) aan de markt doorbelasten. Hierdoor zal er een lichte correctie op de aluminiumprijs gaan plaatsvinden. Met name de levertijden op aluminium extrusieproducten zijn kort te noemen: ca. 3-4 weken. Levertijden voor aluminium walsproducten liggen op ca. 8-10 weken. De verwachting voor het eerste kwartaal van 2013 met betrekking tot de vraag naar aluminium halffabrikaten (wals en extrusie) is stabiel te noemen.

Lange producten

Op dit moment blijven alle prijzen voor lange stalen producten redelijk stabiel. Er heerst zowel aan de inkoop- als verkoopzijde terughoudendheid, er wordt enkel het noodzakelijke ingekocht. Fabrieken stemmen vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af, wat betekent dat er niet echt sprake is van overcapaciteit. Aangaande grote projecten blijft de markt agressief, aanvragen worden bij veel partijen neergelegd en op basis van prijs worden orders vergeven.

Roestvast staal

De Europese RVS-fabrieken hebben zich na de zomervakantie licht weten te verbeteren in hun order-intake. In heel Europa blijft het volume 3-4 procent achter bij vorig jaar. Voor de rest van dit jaar is zeker geen grote verschuiving in volume te verwachten. Naar het einde van het jaar toe zal een aantal fabrieken de capaciteit terugdraaien en deels tijdelijk sluiten. De grondstoffenmarkt is ook enorm in beweging.


Oktober gaf een beeld waarin nikkel in het begin van de maand een notering had van 16.500 dollar per ton, vervolgens naar 18.900 dollar per ton steeg om vervolgens weer terug te zakken naar de beginwaarde. Hierdoor is moeilijk aan te geven hoe de RVS-prijs zich de komende tijd zal ontwikkelen. Basisprijzen van de fabrieken hebben hun bodem gehad, fabrieken sturen op prijsverhoging. Aan deze zijde is men op dit moment standvastig. Aan importzijde zien we een teruggang, door het actuele EU-niveau is het moeilijk om materiaal naar Europa te exporten. Het voorraadniveau blijft relatief laag, iedereen blijft voorzichtig zeker richting einde van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *