Bodem staalprijzen lijkt bereikt in Europa

Officieel is de Eurozone in het derde kwartaal van 2012 in een recessie beland. Gaat de economie achteruit dan neemt ook de vraag naar staal af en de staalproducenten ondervinden daar nu de gevolgen van.

Dit schrijft Novio Staal in zijn nieuwsbrief Het Staaljournaal van 16 november 2012.Diverse fabrieken zoals ArcelorMittal, Salzgitter en Marcegaglia hebben onlangs hun kwartaalcijfers over de periode juli tot en met september 2012 bekendgemaakt en de resultaten zijn allemaal in het rood geschreven.

Sluitingen

De meeste fabrieken reageren heel alert op de huidige moeilijke omstandigheden en dat is te merken, want diverse producenten hebben inmiddels saneringsmaatregelen in gang gezet wat al tot vele ontslagen heeft geleid. De algemene verwachting echter is dat er nog meer saneringen zullen volgen. Op grond van de actuele economische situatie en de zeer pessimistische vooruitzichten lijkt sluiting, verkoop of sanering van nog meer productiestraten, distributiebedrijven en servicecenters inderdaad bijna onvermijdelijk.
Het Amerikaanse US Steel overweegt om haar (enige) Europese vestiging in Slowakije af te stoten. ThyssenKrupp Steel probeert haar Amerikaanse fabriek in Alabama te verkopen. ArcelorMittal heeft inmiddels diverse hoogovens definitief stilgelegd. In Nederland heeft TataSteel haar dochteronderneming Vlietjonge verkocht . In Duitsland gaat binnenkort een koudwalserij definitief dicht en het Italiaanse Beltrame sluit twee walslijnen in Luxemburg.

Prijzen dalen niet

Ondanks de malaise in de economie zijn de prijzen voor de basismaterialen niet wezenlijk verder gedaald en dus hebben de staalproducenten nog steeds te maken met hoge grondstof- en energieprijzen. Dit in combinatie met de matige vraag en de druk op de prijzen van gewalst staal zijn de belangrijkste oorzaken van de eerdergenoemde soms zeer zware verliezen die ze geleden hebben en naar verwachting dit lopende kwartaal ook nog zullen lijden. Dus zijn de fabrieken ook op prijsgebied in de tegenaanval gegaan.


In de tweede week van november kondigde ArcelorMittal met onmiddellijke ingang een verhoging van 40 euro per ton aan. Het Italiaanse Marcegaglia meldde kort daarvoor al een prijsstijging van 20 euro per ton en de verwachting is, dat andere fabrieken binnenkort zullen volgen. In die pogingen om betere prijzen te krijgen worden ze gesteund door de lage importhoeveelheden momenteel enerzijds en de gestegen prijzen in de VS en China anderzijds. In China bijvoorbeeld verhoogde BAOSteel voor levering december de prijzen voor verzinkte coils met 15 euro.


Kijkend naar het Europese prijsniveau lijkt het er inderdaad op, dat de bodem wel bereikt is. De vraag is echter of de afnemers in Europa bereid zijn om tegen deze verhoogde prijzen te gaan bestellen of dat men de ontwikkelingen tot einde jaar afwacht, waardoor de prijsdruk blijft bestaan. De onzekerheid over de Euro, de vage vooruitzichten over de economie in de Eurozone, de afnemende groei in China, het zijn allemaal factoren die inkopers terughoudend laten zijn bij het afsluiten van nieuwe aankopen. Of de gewenste verhoging zich dus daadwerkelijk laat realiseren is hetzelfde als koffiedik kijken. Anderzijds moet ook gezegd worden, dat als de prijzen niet snel gaan stijgen diverse staalfabrieken in nog zwaarder weer terecht zullen gaan komen.


Novio Staa l geeft voor november 2012 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en Kwartoplaat in euro per ton:
Warmgewalste coils: 465-480
Koudgewalste coils: 550-570
Sendzimir verzinkte coils: 555-570
Kwartoplaten: 545-580

In oktober 2012 was dat ongeveer 15 tot 25 euro per ton hoger. In maart 2012 lagen de prijzen een stuk hoger, tot zo’n 100 euro per ton.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *