Nadat de grote Duitse staalproducent ThyssenKrupp begin december haar resultaat over het boekjaar 2011-2012 bekend maakte, kwam de staalmarkt behoorlijk in beweging. ‘Staal wordt duurder, dat is zeker, op welk niveau is afwachten’, dat stelt Novio Staal in zijn nieuwsbrief Het Staaljournaal van 18 december 2012.
Inmiddels kunnen we stellen, dat bijna alle grote staalfabrieken zwaar in het verlies zitten en verdere saneringen dan die welke al eerder dit jaar werden uitgevoerd zijn dan ook wel te verwachten.
Europees steunplan
Door de slechte financiële resultaten van en de sterk afnemende werkgelegenheid als gevolg van de saneringen welke de Europese staalfabrieken doorvoeren zijn er inmiddels ook vragen gesteld in het Europese parlement. Die vragen hebben geleid tot een oproep aan de Europese Commissie om een actieplan te gaan maken voor het redden van de gehele Europese staalindustrie. Dit plan zou uiterlijk juni 2013 gereed moeten zijn, maar de druk is hoog om dit eerder concreet te hebben, zodat snel stappen genomen kunnen worden.
De Commissie is gevraagd kritisch te gaan kijken naar goedkope importen van gewalst staal en stalen buizen uit derde landen. De vraag is of de EU aan al die negatieve ontwikkelingen zelf iets kan gaan doen of dat het eerder een economische opleving moet zijn die de vraag naar staal zal doen toenemen, waardoor de staalmakers weer wat lucht kunnen krijgen.
Opwaartse prijzen
Eerder al hadden enkele andere producente bekend gemaakt de prijzen voor gewalst staal te willen gaan verhogen, maar door het bizar slechte negatieve resultaat van TyssenKrupp is de druk om prijzen te laten stijgen fors opgevoerd. Inmiddels zien we aan het prijsfront inderdaad een opwaartse beweging op gang komen. Deels gebeurt dat onder druk van de actueel stijgende grondstofprijzen met name in Azië. Maar ook worden de fabrieken geholpen door de momenteel relatief lage importhoeveelheden, die qua prijzen bovendien niet echt concurreren met het Europese niveau. Verder door de lage voorraden bij grootverbruikers respectievelijk handelaren, die daarmee nu genoodzaakt worden om weer aanvullend te gaan kopen plus de beperkte beschikbare productiecapaciteiten.
In één maand tijd bijvoorbeeld steeg de prijs voor warmgewalste coils met ongeveer 30 euro per ton. Daarmee zitten de fabrieken nog onder het streefniveau van minimaal 500 euro per ton, maar de stijgende trend is wel degelijk aanwezig. Daarbij komt nog een aankondiging van 14 december jl. van ArcelorMittal over een directe extra verhoging van 20 euro voor warmgewalste rollen, waarmee de basisprijs zou gaan naar 520 euro per ton. Staal wordt duurder, dat is zeker, maar of dit niveau zich zal handhaven is afwachten geblazen, want misschien is het te geforceerd gemaakt.
Novio Staa l geeft voor december 2012 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
- Warmgewalste coils: 490-515
- Koudgewalste coils: 565-585
- Sendzimir verzinkte coils: 570-590
- Kwartoplaten: 560-590
In november 2012 was dat ongeveer 15 tot 25 euro per ton lager . Hiermee lijkt de maanden durende prijsdaling op zijn retour. Afwachten of dat doorzet.