De NEVI PMI van mei kwam uit op 48,7. Dat is het hoogste cijfer in drie maanden, maar nog steeds heeft de Nederlandse industrie te maken met verslechterde omstandigheden (lager dan 50 is krimp). Lichtpunten zijn de grondstoffen prijzen.
De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor de zesentwintigste maand op rij af. De werkgelegenheid liep wederom terug, zij het in mindere mate dan de drie maanden ervoor. De voorraad gereed product daalde aanzienlijk, maar wel minder dan de voorgaande maand.
De inkoop van materialen en halffabricaten nam af, en de voorraden slonken. De levertijden bleven grotendeels gelijk. De inkoopprijzen daalden in de grootste mate sinds juli 2012. De daling van de verkoopprijzen was de grootste in drieënhalf jaar.
Grondstoffen prijzen
Wederom is er sprake van verslechterde omstandigheden voor onze industrie, aldus het redactionele commentaar van prof dr Arjan van Weele, Nevi hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven op deze laatste Nevi PMI. Ook in mei daalde het volume aan binnenlandse nieuwe orders ten opzichte van april , zij het in lichte mate (nieuwe order index mei: 49.5). Exportvolumes bleven op gelijk niveau (50,7). Als gevolg konden bedrijven een toch een gelijkblijvend productievolume rapporteren. Is er al sprake van licht aan de economische horizon? Wie weet!’, vraagt Van Weele zich af.
‘Belangrijke lichtpunten zijn de grondstoffen prijzen die de afgelopen maanden, en ook in mei, sterk daalden. Inkopers reageerden daarop direct met onderhandelingen richting leveranciers. De behaalde inkoopvoordelen vertaalden zich in lagere verkoopprijzen. Lagere prijsniveaus achten wij een voorwaarde voor economisch herstel. Deze ontwikkeling zal dan nog wel enkele maanden moeten aanhouden! Voor de korte termijn zullen bedrijven de broekriem nog verder moeten aantrekken. Dat doen zij ook getuige de lagere voorraden gereed product en ingekochte materialen.’
‘Personeelsbestanden werden, ook in mei, verder afgebouwd. De industrie kampt op dit moment met overcapaciteit. Deze zal naar mijn mening op korte termijn niet weg worden gewerkt. Maar op middellange termijn gloort de hoop op licht herstel. Althans voor de industrie in ons land. Andere sectoren worden niet door de NEVI-PMI gerepresenteerd. Mijn rapportcijfer over mei: 5,8 (was 5,7)’, besluit Van Weele zijn commentaar.