Aantrekkende staalmarkt leidt tot hogere staalprijzen

‘Er wordt hoe dan ook duidelijk meer staal verkocht door de Europese fabrieken en dat is te merken aan de langer wordende levertijden.’

Dit schrijft Lex Coenen van Novio Staal in Het Staaljournaal van januari 2014. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de aantrekkende autoverkopen in Europa. De maand december liet zelfs een stijging zien van 13,3 procent met het Verenigd Koninkrijk als koploper met 10,8 procent meer auto’s.

Maar niet overal in de Europese Unie waren de cijfers positief. Italië noteerde een min van 7,1 procent, in Frankrijk daalden de verkopen met 5,7 procent en de Bondsrepubliek Duitsland scoorde een afname van 4,2 procent. Toch werden er per saldo meer personenauto’s geproduceerd en hebben de Duitse autoproducenten record verkopen gedaan, wat voornamelijk veroorzaakt werd door hogere export

Hogere staalprijzen in VS

In de Verenigde Staten is de conjunctuur ook verbeterd en zijn de staalprijzen van platte producten sinds oktober 2013 inmiddels met gemiddeld 3,5-4 procent gestegen. Nucor en SSAB hebben inmiddels zelfs alweer nieuwe prijsverhogingen aangekondigd. Het prijsniveau in de VS ligt nu zo’n 6-7 procent boven dat van de EU en is daarmee zeer aantrekkelijk geworden voor de grote Aziatische exporterende landen als China, Zuid-Korea en Taiwan. Maar ook de Russische Federatie en de Oekraïne blazen daarin hun partijtje mee. Het totale exportvolume staal naar de EU is in 2013 gestegen met zo’n 18 procent in vergelijking met
2012. China is daarin met een aandeel van ongeveer 26 procent de grootste exporteur van coils en platen, maar moest wel circa 3,5 procent inleveren. Stijgers in volumes zijn de Russische Federatie en Oekraïne.
Turkije heeft echter de grootste sprong gemaakt door haar export volume bijna te verdubbelen en neemt daarmee positie 4 (13%) op de ranglijst van belangrijkste exportlanden naar de EU in. Zuid-Korea is vijfde met 12 procent en India is zesde (11%).

Staalprijs naar + 500 euro per ton

Diverse Europese staalproducenten hebben in de eerste weken van januari 2014 prijsverhogingen aangekondigd. ArcelorMittal bijvoorbeeld wil voor warmgewalste rollen naar een basisprijs van 490 euro per ton en zelfs in de loop van het 2e kwartaal naar 500+ euro per ton.
Sommige insiders zijn sceptisch, want de vraag zou er niet zijn en wijzen ook op China waar de groei in 2014 naar verwachting verder af zal nemen. nderen echter zijn positiever, want zij baseren zich op het beter wordende economische sentiment en geloven in een stijging van het staalverbruik. Afwachten dus, maar de druk van de staalmakers om tot betere prijzen te komen is erg groot.

Staalfabrieken

De bedrijfsresultaten van de staalfabrieken over 2013 zullen op de beurzen niet tot groot gejuich gaan leiden. Het proces van saneringen en productiebeperkingen bij de grote staalfabrieken zal naar onze mening dan ook onverdroten verder gaan.
Zo heeft ThyssenKrupp Steel vorige maand haar walserij in de Verenigde Staten verkocht en is Stemcor, een wereldwijd actieve staalhandelaar, bezig haar globale netwerk drastisch in te krimpen. Dit concern kampt met grote financiële problemen en probeert middels forse saneringen haar balans weer op orde te krijgen. Om die reden heeft Stemcor onlangs haar dochteronderneming in Frankrijk verkocht. (red.: en deze week heeft SSAB aangekondigd de Finse staalproducent Ruukki te willen overnemen )
De balans tussen vraag en aanbod van staal blijft echter scheef en zolang dat niet in een betere verhouding tot elkaar komt te staan wordt zal het lastig blijven om tot een structureel hoger prijsniveau te komen.


Novio Staal geeft voor januari 2014 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 460-480
  • Koudgewalste coils: 540-550
  • Sendzimir verzinkte coils: 540 – 560
  • Kwartoplaten: 515 – 535

In december 2013 waren de Novio Staal (fabrieks-) staalprijzen 0 – 10 euro per ton lager .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *