De economische ontwikkeling in Europa vertoont de laatste weken mooie cijfers. De effecten zijn te merken. De schrootprijzen zijn sinds einde eerste kwartaal gestabiliseerd en tonen recentelijk zelfs een lichte stijging. Echter de daling van de ertsprijzen zette sinds het begin van het jaar versterkt door.
Dit schrijft Lex Coenen van Novio Staal in Het Staaljournaal van mei 2015. Hierna de verdere anlayse van Lex Coenen over de mondiale staalmarkt.
Prijzen grondstoffen onderuit
Sinds juli 2014 is van alle grondstoffen de prijs van ijzererts het meest gezakt. Rubber daalde met 14 procent, suiker -20 procent, nikkel -35 procent, ruwe olie -45 procent en ijzererts scoorde -48 procent. De gemiddelde prijs van Chinees staal daalde in diezelfde periode met 20 procent.
In diezelfde periode groeide de productie van ruw staal in China eerst nog, maar nam die eind 2014 af. Over heel vorig jaar nam het geschatte staalverbruik in China met 3 procent toe, wat een lager cijfer is dan in 2008, want toen steeg het verbruik nog met 4 procent. Vanwege dat lagere groeicijfer daalde de ruwstaalproductie in China in de eerste 2 maanden van 2015 met 1,5 procent. Het geschatte verbruik nam in de eerste 4 maanden met 0,4 procent af. China produceert ongeveer de helft van de totale ruwstaalhoeveelheid, die wereldwijd wordt gemaakt. Geen wonder dus dat een daling van afname van ijzererts in China onmiddellijk een effect heeft op de prijzen van deze grondstof.
Meer export staal China
Geen wonder ook dat de minder sterke groei van het staalverbruik in de binnenlandse markt leidt tot meer export van Chinees staal. Voor China zijn de omliggende landen als Korea, Japan, Thailand, Indonesië en Vietnam de belangrijkste afzetmarkten. Die landen voelden de grotere druk van Chinees importmateriaal als eersten, waardoor diverse landen overwegen om importheffingen op Chinees staal te gaan opleggen.
Noord-Amerika merkte deze druk ook, Zuid-Amerika noteerde ook meer import vanuit China en intussen zien we ook meer export naar Europa, waardoor er hier ook al over importheffingen wordt nagedacht. Door die grotere importen lijkt er ondanks een grotere vraag naar staal als gevolg van het economisch herstel in Europa op korte termijn weinig beweging te verwachten bij de staalprijzen binnen de EU. De fabrieken zitten goed in de orders zo stellen we vast, maar naast een betere interne markt wordt dat ook veroorzaakt door meer export vanuit Europa. Al maanden fluctueren de prijzen van vlakke producten binnen Europa minimaal.
Prijsstijgingen lange producten
Weliswaar worden er door diverse fabrieken signalen over gewenste verhogingen afgegeven, maar concreet zijn die tot nog toe niet geworden. De enige lichte stijging is waar te nemen bij de prijzen voor lange producten, die voornamelijk op schrootbasis geproduceerd worden. De schrootprijs lijkt haar laagste punt gepasseerd te zjn en dat is de verklaring waarom lange producten iets duurder werden, De sterke stijging van de Chinese staalexport beangstigt de Europese fabrieken enorm en dat is de reden, zo denken wij, waarom de staalmakers proberen rust aan het prijzenfront te houden. Toch lijkt het zoals vaker weer een interessante staalzomer gaan worden.
NovioStaal geeft voor mei 2015 de volgende circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
- Warmgewalste coils: 398-408
- Koudgewalste coils: 575-490
- Sendzimir verzinkte coils: 480-500
- Kwartoplaten: 475-495
In april 2015 waren de staalprijzen nog 0 tot 15 euro per ton hoger. Kortom, NovioStaal laat zijn staalprijzen na maart en april in mei verder dalen.