Dekra groeit gestaag door

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het internationale test- en certificeringsbedrijf Dekra heeft het boekjaar 2014 met recordcijfers afgesloten. De omzet steeg met 8,6 procent naar 2,5 miljard euro; de winst met 7,4 procent naar 175 miljoen euro.

‘Dankzij de wereldwijde aandacht voor veiligheid staan we aan het begin van een nieuw hoofdstuk in onze bedrijfsgeschiedenis’, zei CEO Stefan Kölbl. ‘Tot 2025 willen we verder uitgroeien tot dé wereldwijd leidende partner voor veiligheid. Dat betekent dat we ook in de toekomst jaarlijks tussen de 6 en 8 procent zullen groeien.’ Voor boekjaar 2015 gaat Kölbl uit van een groei tussen de 5 en 8 procent.

Voor Dekra Nederland was 2014 een bijzonder jaar, vertelt CEO Bert Zoetbrood. ‘In april werd de nieuwe testhal met state-of-the-art voorzieningen voor het testen en certificeren van componenten, elektrische producten, explosieveiligheid en medische hulpmiddelen geopend. In augustus namen we enkele activiteiten van DNV GL over. Daardoor konden we de business unit Material Testing & Inspection, die zich bezighoudt met inspectie en testen van kapitaalintensieve en bedrijfskritische installaties, flink uitbouwen. Ook het aantal systeemcertificeringen voor kwaliteitszorg, bedrijfsprocessen en milieu nam door nieuwe accreditaties toe. De omzet in Nederland bedroeg in 2014 92 miljoen.’

Dekra viert in 2015 haar 90-jarige bestaan en wil in de periode tot het honderdjarige jubileum werken aan verdere expansie. Het bedrijf stemt zijn strategie grotendeels af op de groeiende vraag naar veiligheid en op de groeimarkten Noord-Amerika en Azië.

Producttesten en certificeringen zijn een sleutelmarkt voor groei. Kölbl wees daarbij op het belang van de nieuwe testhal en laboratoria bij de vestiging in Arnhem en recente acquisities in dit segment. ‘Dekra Certification in Arnhem is het wereldwijde expertisecentrum voor de activiteiten met betrekking tot producttesting en certificering van industriële componenten, elektrische apparatuur, elektronica en medische hulpmiddelen’, benadrukt Zoetbrood.

Ook in de dienstverlening aan de automobielsector ziet Kölbl nog goede groeimogelijkheden, omdat omdat het thema verkeersveiligheid in veel landen nog in de kinderschoenen staat. Daarnaast staat internationale expansie bovenaan de agenda. Daarin spelen overnames een belangrijke rol. ‘Wij hebben ruimte voor nieuwe strategische overnames’, aldus Kölbl, waarbij de focus zal liggen op Noord-Amerika, Azië en de Pacific.