Brandbrief MRF over certificatie verwerkers van afgedankte elektro-apparatuur

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Metaal Recycling Federatie (MRF) heeft een brandbrief gestuurd naar de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (IenM), Wilma Mansveld, met het dringende verzoek verwerkers van elektro-afval een half jaar langer de mogelijkheid te geven zich voor WEEELABEX te certificeren.

Per 1 juli 2015 moeten de verwerkers van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur WEEE gecertificeerd zijn. De MRF maakt in haar brandbrief met een heldere analyse duidelijk tegen welke problemen en onduidelijkheden ondernemers aanlopen. De resultaten van de onlangs onder MRF-leden gehouden enquête geven die analyse een stevige praktijkbasis. De MRF roept het al lang en met kracht, en ondernemers bevestigen het: de WEEELABEX-certificering is te complex en te duur. En daarom voor de meeste recyclingbedrijven onbereikbaar.


Certificerende instellingen noemen WEEELABEX het meest complexe en langdurige certificeringstraject ooit. En tevens het meest kostbare: de certificering kost een onderneming enkele tienduizenden euro’s per vestiging. De kosten voor de recyclingbedrijven liggen daarmee factor 5 á 6 hoger dan bij de invoering van de wettelijke regeling door de wetgever is berekend.

Onhaalbaar

Ondanks alle knelpunten en kosten zijn toch zo’n 20 recyclingbedrijven nu bezig het WEEELABEX- certificaat te behalen, maar dat lukt ze niet vóór 1 juli 2015. De complexiteit, kosten en het feit dat er nog altijd geen Nederlandse lead-auditors zijn (ondanks afspraken hierover met het Ministerie IenM uit december 2013), zijn hiervan de oorzaak.
Dit alles leidt tot de verontrustende conclusie dat per 1 juli a.s. geen sprake is van een dekkende infrastructuur voor de gecertificeerde be- en verwerking van elektrische en elektronische apparatuur. De MRF heeft in de afgelopen periode van 1,5 jaar het Ministerie van IenM meermalen mondeling en schriftelijk gewezen op de knelpunten.

Gelet op de naderende deadline en de situatie die daardoor ontstaat, doet de MRF het dringende verzoek aan de staatssecretaris om de inwerkingtreding en/of de handhaving niet per 1 juli 2015 maar op 1 januari 2016 te effectueren. Dit uitstel zal ertoe moeten leiden dat in Nederland in ieder geval een iets beter dekkende infrastructuur van gecertificeerde recyclingbedrijven kan ontstaan.
Het MRF-bestuur wacht met spanning en vertrouwen de reactie van mevrouw Mansveld af.

Metaal Recycling Federatie – MRF

 Brandbrief aan staatssecretaris Mansveld over de verplichting certificering WEEELABEX per 1 juli 2015.pdf