Het jonge bedrijf EAZ Wind is er met hulp van software in geslaagd haar rotorbladen te 3D-frezen. Na een aantal freestesten bleek het softwarepaket succesvol.
De vier jonge ingenieurs van EAZ Wind bouwen sinds kort windmolens voor het platteland, waarbij de nieuwste technologie is toegepast. Na een gedegen studieperiode, ontwikkeling en testen heeft men dit nu echt in praktijk gebracht. De elektronica voor de netaansluiting, betrouwbaarheid en de afschrijvingen van hun windmolen, zijn vergelijkbaar met die in de zonnepanelenindustrie. Echter windenergie kan beter door het elektriciteitsnet worden opgenomen.
3D-frezen
Vorig jaar november vroegen IJssebrand Ziel en Bart Claessen van EAZ Wind aan Peter Schuurbiers van het CNC Instructie Buro of met SharpCAM 3D rotorbladen konden worden gefreesd. Dit was een uitdaging omdat de 3D-versie nog niet zolang beschikbaar was. Echter voor het project bood SharpCam 3D de benodigde voor- en nafrees-strategieën, waarna zowel de freestechniek als het freesgereedschap verder is ontwikkeld. Na diverse testen, zijn de rotorbladen van larikshout in april in productie genomen. De rotordiameter bedraagt 12 meter en is 15 meter hoog. De opbrengst van deze Nederlandse molen bedraagt 30.000 KWh per jaar (equivalent voor 10 huishoudens). Op dit moment heeft EAZ Wind al voor tien windmolens bestellingen ontvangen.
i https://www.cnc.instructieburo.nl/ en https://www.eazwind.com/